Соња Бисерко: Незвисност Косова је готова ствар

Поделите:

,,Ствар око Косова је завршена. Питање је како ће то сада Вучић представити нацији”, сматра председница Хелсиншког одбора за људска права

„Након сусрета са разним европским званичницима и посете Њујорку, председник Србије Александар Вучић напокон је добио прави увид у то где стоји ствар са Косовом, јер се до сада шпекулисало и очекивало да ће нова америчка администрација евентуално бити на страни поделе Косова, што је сада искључено“, каже за Вијести.ба председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко.

Она наглашава да је посета Америци уверила Вучића да нема промене става Запада о Косову. Бисерко напомиње да је Запад у последњим годинама овладао Балканом као својом интересном сфером, што доказује чланство у НАТО-у и ЕУ, јер све земље Западног Балкана желе да приступе ЕУ.

„У том смислу, ствар око Косова је завршена. Питање је како ће то сада Вучић представити нацији. Велики део опозиције, те одређени центри у Србији негирају или су против независности Косова. Вучић је добио врућ кромпир у руке, с обзиром на то да претходне власти нису биле спремне да на то питање ставе тачку, без обзира на то што су грађани Србије одавно схватили да је Косово изгубљено“, сматра Бисерко.

Председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији у разговору за Вијести.ба појашњава је да прича о подели и рекомпозицији Балкана оживела онда када је Русија ушла на ово подручје и када је користила Балкан за своје надгорњавање са ЕУ и Америком.

„Док год траје тензија између Русије и Запада, до тада ће трајати њихов покушај да у региону ремете, оспоре и успоре процес ка ЕУ. Многи конзервативни политички лидери су у некој врсти коалиције, не зато што би били на руској страни, него због тога што нису спремни да искораче у правцу реформи. Надам се да ће Вучић имати довољно снаге и да ће бити довољно рационалан да искорачи у том правцу, те да створи претпоставке и за Косово и за Србију за даљи реформски процес који гарантује чланство у ЕУ“, наводи Бисерко.

Она упозорава да један део јавности у Србији признање Косова дочекује на нож и да на томе руши Вучића, проглашавајући га издајником.

„Међутим, Србија не може да крене напред док се то питање не реши. Не може напред ни према ЕУ ни добити све ово што може да добије као подршку споља, а очигледно ће добити нешто – Србима ће се сигурно гарантовати веома висок степен аутономије, али ће сигурно добити и неку финансијску помоћ. За Србију то значи нови почетак“, сматра Бисерко.

Она се осврнула и на чињеницу да је председник РС Милорад Додик у више наврата тражио од Вучића да везује питање Косова за питање РС.

„На питање администрација Бориса Тадића о легалности декларације косовског Парламента, Међународни суд правде у Хаагу пресудом, коју је Вучић помињао, рекао је да јесте легитимна. Тада је завршена прича око Косова. У истом мишљењу Суда постоји и један параграф који се односи на РС, а где се каже да РС нема право на референдум о отцепљењу. Та прича је завршена, а сада је питање како ће Додик све то да прогута и како ће изгледати завршница у Београду и РС“, наводи Бисерко.

 

Вијести

Поделите:

8 Коментари

  1. Hm,hmm…sto se tice Republike Srpske, verovala ili ne,ona je drzava,nije ona ” izmisljena Kosovo “, ima ce,cvrste,prijateljske,i privredne veze sa Srbijom…do ujedinjenja,milom ili silom.

  2. СИЛА ДУГО ТРАЈЕ, АЛИ СРЕЋОМ, НИЈЕ ВЕЧИТА ЈЕР И ОНА, КАО И ЧОВЕК, УМИРЕ!
    Каже ова паметница бИ-СЕРКА да “без обзира на то што су грађани Србије одавно схватили да је Косово изгубљено“. Прво, он глуми да је претерано глупа па, као, не зна да је Косово више пута окупирано и ослобађано. Она би сад хтела да то не знају и “грађани Србије”. Грађани знају да су Косово и Метохија отети чистом силом и преваром. А сила и превара, показује историја, нису вечити. Ко зна шта може већ сутра бити. Проблем је једино ако некаквим уговорима и сл. држава Србија прихвати да је то трајно решење. Једино је дакле важно да то нико у име српског народа не потпише. Истина је да је данашњи окупатор много суровији од свих претходних окупатора. Ништа не траје вечито на исти начин. Зато ми данас не можемо знати шта ће сутра бити.

  3. Kosovo nije clanica UN i vecine svetskih organizacija, i ne postoji teorijska sansa da ce ga priznati Kina, Indija, Rusija, Brazil, i vecina drzava Afrike i Latinske Amerike. To nije drzava, a ako Albanci hoce da zovu ovo sto imaju drzavom, to je njihov problem. Svet se menja i ove pobrojane drzave ce samo jacati. Sto se tice zapadnih drzava, sto vise Srbija napreduje prema clanstvu NATO i EU i rastu ekonomske veze, to ce se situacija menjati u nasu korist. Ako to nece, sta da se radi, ostacemo nezavisni jos neko vreme. Srbija je clanica u UN u svojim sadasnjim granicama i to ne moze niko ni milom ni silom da promeni.

  4. Ne nasedati na ove price, i ne misliti da su Makedonsko, Kosovsko ili Bosansko pitanje problemi koji trebaju i mogu da se rese. To su sastavni delovi naseg okruzenja, ta delikatna ravnoteza izmedju nas, Albanaca, Bosnjaka, Hrvata itd. Sto bi marketinski strucnjaci rekli za proizvod kad mu se otkrije neka mana: It’s not a bug, it’s a feature. Velika Britanija ima problem u Severnoj Irskoj, Francuska sa Korzikom, Izrael sa Palestinom, Turska sa Kurdima, Nemacka sa Pomeranijom i Slezijom i sta da se radi. To ih ne koci da razvijaju svoju ekonomiju i da brane svoje legitimne interese.

  5. Severni Kipar, Abhazija i Krim, Tajvan, Korzika, Baskija i Katalonija, Severna Irska, Palestina, Kosovo, Transilvanija, Nagorno Karabah itd. Kosovo nije izolovan slucaj, ima dosta takvih slucajeva i u Evropi i u Svetu, pa te drzave ne kukaju i ne gube energiju, nego gledaju svoja posla, brane svoje stanoviste, razvijaju svoju ekonomiju, kulturu i diplomatske veze po svetu. Ne ziveti u iluziji da nikad necemo imati probleme, nismo na pustom ostrvu, svet je komplikovan, unitarne drzave su izuzetak a ne pravilo.

  6. Sta ima da pregovaramo, trenutna situacija je sasvim ok, Kosovo ima najsiru mogucu autonomiju, ucicemo u EU i NATO zajedno sa Kosovom pre ili kasnije. Ako neko od stranih diplomata dodje sa nekim zahtevima (tipa Kosovo treba da ima vojsku, ili da igra na svetskim sportskim takmicenjima) ponoviti to isto samo za Republiku Srpsku: Republika Srpska ima pravo na vojsku i da njena reprezentacija nastupa na sportskim takmicenjima. A ne da Ognjena Vranjesa maltretiraju Bosnjaci sto ima tetovazu RSa.

  7. Ko jos slusa babe i zenetine tipa Sonje Biserko i Latinke Perovic sta one misle o spoljnoj politici. Verovatno je i za vreme Kosovskog boja i Prvog srpskog ustanka bilo baba po Srbiji koje su predlagale da se predamo Turcima i da biti u ropstvu nije tako lose. Latinka rodjena u Kragujevcu, zivi u Beogradu i naravno da je zabole p.čka da li ce neko biti zaklan u Glini ili Klini, ili ce nekome kuća biti spaljena u Glamoču ili Prizrenu. I Mara Brankovic je bila glavna u turkofilskoj struji u Despotovini pa svi znamo kako se to zavrsili – petovekovnim ropstvom, nabijanjem na kolac i dankom u krvi.

  8. Treba teziti clanstvu u NATO i EU i traziti saveze na Zapadu u Americi i Evropi al ne treba ciniti samoubistvo drzave i naroda. Kad god neki lider dodje u iskusenje ili da postane izdajnik, ili da vodi antiamericku politiku treba da podnese ostavku i da dodje drugi. Srbija ne moze da prizna Kosovo i da mu dozvoli ulazak u UN. Isto tako Srbija ne moze da vodi antiamericku politiku: na vaznom smo mestu, ovo je njihova interesna zona, blizu smo moru i oni su na Balkanu gazde. Amerika nam je prirodna saveznica (sto se vidi iz dva svetska rata) svidelo se to nekom u Srbiji ili ne. Nemacka je glavna sila u Evropi, a Amerika u svetu i prema tome se treba voditi i svoju polozaj graditi.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here