СОРОШЕВ КОШМАР: ЕУ ће се распасти као Совјетски Савез

Поделите:

Уколико се Европска унија не пробуди и не препозна унутрашње и спољашње претње, завршиће као Совјетски Савез, изјавио је милијардер Џорџ Сорос, алудирајући на распад совјетског блока 1991. године.

Џорџ Сорос је рекао да Европа „месечари“ према уништењу, а да народ Европе мора да се пробуди пре него што буде касно, преноси Си-Ен-Би-Си.

Додаје да је ЕУ тренутно у „револуционарном тренутку“, а да је крајњи исход „крајње неизвестан“.

Најгоре од свега је, каже Сорос, чињеница да ни европски лидери ни њени грађани нису свесни ове ситуације.

Сороса тренутно руководство Европе подсећа на совјетски политбиро када се Савез распао – настављајући да издаје указе као да су они релевантни.

Када је у питању избор за Европски парламент, Сорос каже да је то тачка у којој ће доћи до новог сукоба у ЕУ – очекује се да ће антисистемске, евроскептичне партије остварити добре резултате.

„Нажалост, антиевропске снаге уживају предност на изборима. Постоји више разлога за то, укључујући и старомодни партијски систем који је присутан у већини европских земаља, немогућност промене споразума и недостатак правних средстава за кажњавање држава чланица које крше принципе на којима је ЕУ основана“, рекао је Сорос.

Немачка, Британија, Италија 

Што се тиче Немачке, Сорос је оценио да се коалиција окупљена око Хришћанско-демократске уније немачке канцеларке Ангеле Меркел, која служи свој последњи мандат, неће моћи да делује у потпуности проевропски, јер притисак врши ултрадесничарска Алтернатива за Немачку (АфД).

Ситуацију због Брегзита Сорос види као толико компликовану да Британци, каже, сада само желе да се заврши, иако ће то бити догађај који ће дефинисати будућност Британије у наредних неколико деценија. Он додаје да британска јавност полако схвата „тешке последице“ које ће имати излазак Британије из ЕУ.

Италија је, према његовом мишљењу, направила „фаталну грешку“ када се 2017. године позвала на Даблински споразум, који налаже да мигранти морају да затраже азил у првој земљи у коју уђу. Борба Италије са растућим бројем миграната бацила је државу у руке антиевропске Лиге и Покрета пет звезда 2018. године, додаје Сорос.

Како би се изборила са антиевропским силама, Европа мора да препозна своје непријатеље и пробуди проевропску већину.

„У супротном, сан јединствене Европе могао би да постане кошмар 21. века“, упозорава Сорос.

РТС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here