Соросеви фронтови ОД ТУЂМАНА ДО ОРБАНА

Поделите:

Амерички милијардер јеврејског порекла Џорџ Сорос често је на мети бројних теоретичара завере, али и лидера земаља који га криве за “рушење поретка”.

Џорџ Сорос је један од политички најактивнијих људи на свету, иако није политичар. Путем својих невладиних организација, од којих је најпознатија “Фондација отвореног друштва”, има утицај у земљама на свим континентима. Његова фондација истиче да су циљеви које заступа очување демократије, људских права, слободе говора, права мањина и ЛГБТ заједнице, медија…

На нашим просторима за њега се први пут шире чуло деведесетих година, када га је у својим говорима нападао председник Хрватске Фрањо Туђман.

Franjo Tuđman je bio u ratu sa Sorosem

ХДЗ га је етикетирао као “злотвора” јер је његово “Отворено друштво” финансирало независне медије који се нису либили да критикују “оца нове хрватске државе”. Најпознатији међу њима био је “Feral tribjun”, којег је Туђман називао “шачицом бедних проданих хуља”.

У Србији је Сорос дошао под рефлектор након пада Слободана Милошевића. Недељник “Nju stejtsman” (New Statesman) писао је да је Сорос током 90-их година 20. века преко своје фондације помагао опозиционе групе у Србији са више од 100 милиона долара, назвавши га “некрунисаним краљем источне Европе.

"New Statesman" je pisao da je Soros finansirao opoziciju u Srbiji sa 100 miliona dolara

Оптужују га и да је оркестрирао обојене револуције у Украјини и Грузији 2000-их година како би на власт довео “антируске лидере”.

Соросеве активности у појединим земљама неретко се проглашавају “опашношћу по државни поредак”.

Најсвежији пример стиже из Мађарске, где је влада прошлог викенда платила да се широм земље облепе плакати са Соросевом фотографијом уз натпис “Не дозволимо да се Сорос смеје последњи”. Мађарски премијер Виктор Орбан Сороса оптужује да користи утицај како би “населио милионе миграната широм Европе”, те да “притиска ЕУ да критикује Мађарску због њене мигрантске политике”.

Bilbordi u Mađarskoj

Да иронија сукоба буде већа, давне 1989. године Соросева фондација финансирала је школовање на Оксфорду перспективном мађарском студенту по имену – Виктор Орбан.

Viktor Orban je u krstaškom ratu protiv milijardera

Сороса не воли ни израелска власт. Премијер Бењамин Нетањаху истакао је да “Сорос подрива израелску демократску владу финансирањем организација које клевећу израел и теже да му порекну право да се брани”. Наиме, Соросев “Human Rights Watch” често критикује Израел због “окупације западног појаса Газе и репресије над Палестинцима”.

Benjamin Netanjahu kritikovao Sorosa

Заговара увођење економских санкција Израелу због, како каже, “нелегалног насељавања Израелаца на Западној обали”.

Владајућа гарнитура у Пољској га је прозвала “лешинаром” након што их је оптужио да “урушавају демократију и слободу” после реформе Уставног суда, чиме је Партија права и правде добила апсолутну власт у земљи.

Ни недавна смена власти у Македонији није могла да прође без Сороса. Протекла је у знаку оптужби бившег премијера Николе Груевског, о чему је он и причао у интервјуу за “Блиц”, да Сорос отворено финансира и подржава Зорана Заева, који је убрзо постао премијер Македоније.

Сорос је и велики финансијер Демократске партије у САД, и противник Доналда Трампа, али и претходних републиканских председника, попут Џорџа Буша против којег је лобирао 2004. Сорос је Трампову победу окарактерисао као “катастрофу за САД”, и предвидео његов скори одлазак с власти. Финансирао је кампању Хилари Клинтон.

Soros je veliki protivnijk Donalda Trampa

Оно што је заједничко већини лидера који су водили или и даље воде своје мале ратове са Соросем јесте да припадају десној страни политичког спектра, због чега милијардера и називају “бабарогом за десничаре”.

Соросеви критичари све ове оптужбе виде као знак да милијардер прави тајне завере. Ипак, на сајту његове фондације  “Open Society Foundation”  може се видети колико је новца и у које сврхе дато, наводе из те организације.

Ко је Џорџ Сорос?

Рођен као Ђерђ Шварц, мађарски Јеврејин Сорос преживео је окупацију нациста, да би 1946. под окупацијом СССР-а са породицом емигрирао у Енгелску као 16-годишњак. Тамо је завршио Лондонску школу економије и 1956. се упутио за САД, где је започео своју каријеру “финансијског мага” и шефа бројних хеџ-фондова.

Данас важи за једног од највећих светских филантропа, који је за промоцију људских права, образовање и јавно здравство поклонио скоро девет милијарди долара, истиче “Форбс”.

Левичари га углавном сматрају богаташем који отворено подржава многе либералне циљеве. Међутим, за оне који га не воле (међу којима су већина десно оријентисани) он је нешто много мрачније, иако за ту тврдњу немају доказе “црно на бело”.

Истина је да је он више пута успео за себе да приграби моћ и новац. Почетком 1990. он се кладио против британске фунте која је малтене преко ноћи срушила монетарни систем Енглеске и остварио зараду већу од милијарду долара.

Да је берзански мешетар који немилосрдно користи промене на тржишту како би стекао корист нико не доводи у питање, међутим, многи теоретичари завере широм света отишли су далеко даље, па Сороса виде као “луткара” који управља глобалном економијом и политиком, иако им за тако нешто фале чврсти докази.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here