Сорошевски антиглобалисти против Трампа и Путна на Г20

Поделите:

Два дана самита Г20, стотине повређених и ухапшених, полупани излози, запаљени аутомобили, први сусрет Трампа и Путина, танки компромиси о појединим питањима.

“Дојче веле” је сумирао пет утисака о самиту у Хамбургу који је изазвао велику пажњу светске јавности.

Молотовљеви коктели и водени топови

Почело је још у четвртак увече када полиција није дозволила протестну шетњу антиглобалиста чије организације подржавају глобалистички фондови попут Сорошевих, јер је међу демонстрантима било неколико стотина маскираних – такозвани Црни блок.

Према извештајима са лица места, полиција је без преке потребе употребила водене топове и бибер-спреј и од тада се Хамбург више није смирио. Маскирани насилници растурали су све пред собом и тукли се са жандармеријом. „Разуздано насиље“, рекла је о томе канцеларка Ангела Меркел.

„Ко се тако понаша, сам се изузима из наше демократске заједнице.“ Савезна влада је обећала да ће обештетити све који су претрпели штету у нередима.

Према подацима полиције, повређено је 213 припадника жандармерије (до суботе у 15 сати), а приведено је више од 200 особа. Демонстранти су користили праћке, каменице, молотовљеве коктеле… Међу повређенима нико није у животној опасности, мада међу полицајцима има поломљених ручних зглобова, носева, повреда колена и врата. Пилот једног полицијског хеликоптера има повреду очију јер му је неко од демонстраната уперио ласер – осумњичени је наводно приведен и могао би да одговара чак за покушај убиства.

Један од најчешћих коментара у немачким новинама свод и се на ово: Откуд вам уопште идеја да правите овакав самит усред једног великог града?

Компромис о трговини

Двадесет водећих индустријских нација и земаља у развоју постигли су компромис у погледу слободне трговине који су посматрачи међутим одмах назвали „компромисом са пукотином“.

У завршном комуникеу има речи о привржености слободној трговини и залагању против протекционизма, али се признаје „улога легитимних одбрамбених механизама у трговини“.

Чак се и оваква формулација сматра успехом због политике администрације Доналда Трампа који под паролом “Америца фирст” форсира протекционизам америчке привреде, што у кругу земаља Г20 важи готово за неопростив грех. Трамп је још најавио да САД планирају „велики, веома велики“ трговински споразум са Великом Британијом који би ступио на снагу након што острвска земља напусти ЕУ.

Ништа од компромиса о клими

Друга велика тема – заштита климе – прошла је без попуштања из Вашингтона. Сједињене Државе су истрајне у намери да напусте Париски споразум о клими на овом су пољу потпуно изоловане.

У завршном саопштењу се говори о спремности 19 земаља Г20 да „неповратно“ раде на заштити климе, док је издвојено мишљење из Америке „примљено к знању“. Немачка канцеларка Ангела Меркел је на конференцији за штампу рекла да „нема оптимизма“ да би САД у неком тренутку могле поново да се врате под кишобран Париског споразума.

Француски председник Емануел Макрон је најавио нови самит о клими за 12. децембар.

Сусрет алфа-мужјака

У петак су се први пут срели председник Русије Владимир Путин и председник САД Доналд Трамп.

Док су се пре сусрета сви бавили тривијалним питањима – ко ће коме јаче стиснути руку, ко ће први трепнути – њих двојица су се на састанку задржали знатно дуже него што је било планирано и већ током сусрета тактички пласирали договор о прекиду ватре у југозападној Сирији који би требало да буде на снази од недеље.

„Зближавање Трампа и Путина – па макар и површно – могло би да буде освежавајући развој који, као и увек са овом двојицом, треба узети уз мрву соли“, написао је новинар ДВ Роберт Маџ.

„Капитализам не ради“

За крај о протесту који би, да није насиља, можда требало да буде на почетку. У суботу су десетине хиљада људи протестовале под паролом „Г20 нот њелцоме“ („Г20 није добродошао“).

Укупно је током неколико дана одржано тридесетак (уредно пријављених) протестних акција. Била је то прилика да грађани изразе незадовољство односом према планети на којој живимо и према сиромашнима, негодовање због похлепе за профитом и однарођених политичара, и све остало што се сабира под чувену паролу „Капитализам не ради“.

„Данашњи богаташи аплаудирају разноврсности мишљења а после тога раде све по старом“, пише у ауторском тексту за ДЊ Јагода Маринић. „Али, разноликост мишљења није украс забетонираних констелација овог света. Ми своје мишљење не изражавамо да бисмо славили слободу мишљења као такву, већ зато што хоћемо пр омене.“

Дојче веле

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here