Шпанија слави победу — Британија испушта Гибралтар из својих руку

Поделите:

Признавање Гибралтара за британску колонију је била права дипломатска победа за Шпанију, сматра шеф шпанске дипломатије Жозеп Борел. Ако дође до „брегзита“, та спорна територија ће постати трећа држава и свако решење у вези са Гибралтаром ће захтевати пристанак Шпаније, пише „Тајмс“.

Шпанија сматра да ће јој „брегзит“ донети победу у спору са Великом Британијом поводом статуса Гибралтара, пише британски лист.

Шпанија је однела „дипломатску победу“ када је Брисел донео одлуку да територија Гибралтара треба да се сматра британском колонијом, сматра министар иностраних послова Шпаније. Како је објаснио лист, то питање је повезано са „брегзитом“.

Како је изјавио Борел, указом ЕУ из фебруара ове године, та територија треба да се сматра колонијом британске круне, што је више од симболичне победе за Мадрид. Она означава да Шпанија треба да дâ пристанак на сваки будући споразум који се тиче тог малог парчета британске територије.

Како се наводи у чланку, указ је донет као део споразума који треба да осигура Британцима безвизно кретање у оквиру ЕУ у случају „тврдог“ брегзита. На крају је 33.000 људи сврстано у категорију одвојену од грађана Велике Британије, који имају иста права на путовање, а у УН су унети захтеви Шпаније за суверенитетом над Гибралтаром.

„То је више од симболичне победе. Да, то је била дипломатска победа за Шпанију“, нагласио је Борел.

„Ако Британија изађе из ЕУ, а ми још не знамо да ли ће се то и десити, Гибралтар ће постати трећа земља“, додао је шеф шпанске дипломатије, нагласивши да ће сви разговори ЕУ о статусу Гибралтара захтевати одобрење шпанске стране.

Жозеп Борел је рекао да је неколико шпанских власти, како десних, тако и левих, покушавало да врати Гибралтар, који је Шпанија предала Британији 1713. године у складу са Утрехтским споразумом. Ипак, он је признао да просечни Шпанац није опседнут идејом повратка Гибралтара, пише „Тајмс“

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here