Шпанске власти: Ако Каталонија тако настави, укинућемо јој и аутономију

APTOPIX Spain Catalonia
Поделите:

Шпанске власти саопштиле су данас да ће укинути делимично или у потпуности аутономију области Kаталоније, ако регионални лидери не одустану од независности.

“Уколико председник Kаталоније Kарлес Пућдемон не одустане од независности, онда ће бити примењен члан 155 Устава којим се омогућава укидање аутономије”, изјавила је потпредседница шпанске владе Сораја Саенс де Сантамариа.

Шпански премијер Маријано Рахој апеловао је данас на каталонског лидера Kарлеса Пудћдемона да “делује разумно”, пошто се приближава рок који је североисточни регион добио да одустане о тежњи за независношћу.

“Тражим од Пућдемона да делује разумно, на уравнотежен начин, да стави интересе грашана у први план”, поручио је Рахој у шпанском парламенту, преноси Ројтерс.

АФП преноси да је његова заменица Саенс де Сантамарија, 24 сата уочи истека рока који је Мадрид дао Барселони, изјавила да ће Сспанија настојати да привремено укине каталонску аутономију уколико лидери региона не одустану од захтева за независношћу. “Господин Пућдемон ће испровоцирати примену члана 155 устава”, казала је у обраћању шпанским посланицима потпредседница тамошње владе.

Рок у ком би Пуџдемон требало да се изјасни истиче сутра у 10 сати по локалном времену. Шпанске власти саопштиле су данас да ће укинути делимично или у потпуности аутономију области Kаталоније, ако регионални лидери не одустану од независности.

 

Танјуг, Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here