Шпански лист: Како је организовани криминал „отео“ Црну Гору

Поделите:

Још су 2004. године европски органи су посумњали су старији чланови владе Мила Ђукановића умијешани у шверц цигарета. Они који то истражују су у великом ризику, пише шпански лист Ел Конфиденсијал (El Confidencial).

„Први који су отворили очи свијету шта се стварно догађа били су тужиоци из Бара и Напуља, још 2003. године. Ова два тужилаштва издала су налог за хапшење Мила Ђукановића, тадашњег премијера Црне Горе“, појашњава шпански лист и додаје:

„Након неколико година опсежних истрага оптужница је била озбиљна: Ђукановић је захваљујући свом положају и контактима, створио криминалну организацију која се бавила шверцом цигарета из ове мале балканске државе у Италију. Још више узнемирава чињеница да је ово рађено уз помоћ италијанског организованог криминала: напуљске Каморе и пуљанске Сакра корона уните“.

Штитио га дипломатски имунитет

„Он се лако ослобађао одговорности: себе је називао жртвом Србије, апеловао на имунитет предсједника, и узео себи најбоље адвокате“, наводи лист.

Додаје да је Италија престала да му гледа кроз прсте оног момента када је пао режим Слободана Милошевића, чија је он жртва наводно био.

„У марту 2008. године шест сати је испитиван у Барију. 

Али, већ следеће године судија је архивирала поступак против црногорског премијера казавши да он не може да се настави док год Ђукановић ужива дипломатски имунитет. Након тога више ниједан судија није против њега подигао оптужницу“, напомиње Ел Конфиденсиал.

Шверц цигарета није једина криминална грана

Додаје да се након тога ситуација промијенила али не сасвим, јер је Ђукановић увијек био на власти, а новинари који су истраживали шверц цигарета изнова застрашивани. Као примјер, лист наводи и случај новинарке „Вијести“ Оливере Лакић која је рањена у мају ове године, јер је објавила низ извјештаја о шверцу цигарета.

Након што је Италија пооштрила истраге, шверц се наставио у другом правцу.

„ОЛАФ је обратио посебну пажњу на бродове који носе велике количине илегалних цигарета и пристаништа у црногорске луке Бар, чекајући да оду у Египат, Либија, Либан и Кипар. У многим случајевима су бродови стигли празни на своја одредишта, што знали да је роба коју су превозили искрцана негдје друге.

„Ова ‘еволуција’ у техникама и облицима илегалне трговине цигаретама из Црне Горе поклапа се с готово потпуним затварањем руте цигаретног саобраћаја из ове земље у Италију. Након пада Милошевића, италијанске власти су покренуле низ операција које су знатно смањиле притисак ка Италији.

У једној од њих 2000. године у операцији названој ‘Прољеће’ учествовало је 1.900 италијанских агената, а ухапшено 2000 људи“, наводи Ел Конфидесијал.

Лист истиче и да шверц цигарета није једина криминална „грана“. Ту су и трговина људима и шверц наркотика, као и прање новца.

„Док европски и државни званичници ћуте, глуви за новинаре који о томе пишу као и на нападе на њих“, наводи се у закључку чланка.

ин4с

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here