Спавање на јавним местима је сада противзаконито у Мађарској

Поделите:

Спавање на јавним местима је сада противзаконито у Мађарској. Овај закон је донела влада премијера Виктора Орбана.

Уједињене нације су закон назвале „окрутним“, инсистирајући на томе да он спутава људска права. Закон ефективно забрањује живот на улици, а најпре је одобрен у парламенту у јуну ове године. Власти у Будимпешти тврде да је дозвољавање полицији да уклања „спаваче“ са јавних места „у интересу друштва као целине“.

Нови закон је данас ступио на снагу и представља строжу верзију закона из 2013, према којем је спавање на јавном месту било новчано кажњив прекршај. Његов циљ је да „осигура да бескућници не буду ноћу на улицама и да грађани могу неометано да користе јавни простор“, каже Атила Фулоп, државни секретар за социјална питања. У јуну је стручњак за адекватно становање из УН Леилани Фарха овај закон назвала „окрутним и некомпатибилним са међународним законом о људским правима“. „Kоји је ‘злочин’ који су бескућници починили? То што само покушавају да преживе“, навела је Фарха у отвореном писму мађарској влади.

Процењује се да у државним склоништима у Мађарској има око 11.000 места доступних бескућницима, али стручњаци тврде да широм земље има најмање 20.000 људи без дома. Прошлог месеца, Европски парламент је изгласао да се покрене законска акција, због тога што се сматра да начин на који Мађарска третира бескућнике води ка „јасном ризику од озбиљног нарушавања“ вредности Европске уније. Мађарска влада тврди да је повећала фондове за финансирање помоћи за бескућнике. „Помоћ им се пружа на достојанствен начин. Бескућницима се нуди дневни и ноћни смештај на местима где могу и да једу, да се окупају и да спавају“, саопштено је из владе.

danas

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here