СПЦ и САНУ спремне да се укључе у дијалог о Косову

Поделите:

Српска православна црква и Српска академија наука и уметности спремне су да се укључе у дијалог о рјешењу за Косово и Метохију, који би у септембру требало да покрене предсједник Србије Александар Вучић.

У Патријаршији СПЦ су рекли за „Вечерње новости“ да ће Црква „радо помоћи државном врху“.

„На Косову и Метохији је једно од средишта Цркве, тамо су наше највеће светиње и манастири. Веома је важно да Србија уложи максимални напор да оно остане у њеном саставу“, кажу у Патријаршији и истичу да је веома важно да се помогне Србима на Косову и Метохији да остану на својој земљи и нормализују живот.

Генерални секретар САНУ Марко Анђелковић је рекао да би предсједник Србије учинио част овој институцији ако би позвао чланове Академије да изнесу своје мишљење о темама важним за српско друштво, па тако и о Косову и Метохији.

„Јавност треба да има у виду да су чланови Академије слободно мислећи људи, па се од САНУ не може тражити да путем прегласавања заузме јединствен став“, рекао је Анђелковић.

Он је додао да се упознавањем са мишљењем САНУ могу сагледати оквири за рјешавање проблема, што може бити од користи свима, који су у прилици да у свом мандату доносе одлуке о државним и другим питањима.

Предсједник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун је рекао да је консензус неопходан да би се дефинисала даља стратегија у ситуацији када Србија неће признати независност Косова, а Албанци не прихватају ништа мање од независности.

Дио опозиционих странака, као што су СДС, ДСС и СРС, је сумњичав када је ријеч о начину тих разговора и могућности постизања консензуса.

 

 

Срна, РТРС
Поделите:

9 COMMENTS

 1. Nije mi jasno sta su i do sada cekali,davno su trebali reci : Stante gospodo politicari,predsednici,ministri,poslanici ,vojnici i ostali vladine i ne vladine mutivode,nije drzava Srbija i narod u njoj vasa prcija i niste jedini vi koji tu drzavu i narod predstavljate,.I mi smo institucije iz naroda i za ovaj narod i drzavu,..Tako su trebali postupiti odmah 1999 godine i boriti se ko god da je bio na vlasti od 1999 pa na ovamo,verovatno drugacije nebeske i zemaljske prilike nad Srbijom pokazivale jer bi svojim stavovima i cinjenjem narodu otvarsli oci i ukazivali na pogubnost svih politickih aktera zadnjih decenija.Ovako sada u minut do dvanaest setili se da je voz odavno prosao stanicu na koju su i oni trebali uci,pa sad trce za njim i to opet onako mlako,servilno da se gospodar Vucuic i ostala stenad ne uvrede i pocnu da rezu na njih.,ako bi stigli zadnji vagon i uhvatili se za rukohvat stepenica.

 2. „Јаки раде шта коће, а слаби трпе што морају“ – Тукидид

  Свакодневно постајемо сведоци психолошког рата којег воде западно-европски и амерички империјалисти-тријалисти у континуитету од првог србског устанка до данас, против нашег малог, несрећног, изманипулисаног, обезглављеног, обесправљеног и потлаченог србског народа.

  Уосталом, ми неможемо да заобилазимо извесне судбоносне и трагичне чињенице, ради историске истине, да је извесна “невидљива рука” подешавала догађаје тако да су Срби били главна мета напада у Југословији 90-тих година 20-ог столећа, која је постала експериментални полигон НАТО пакта у тз. “новом светском поретку” Џорџа Буша – старијег или у тз. “перестројки” Михаила Горбачова.

  Чињеница је да су рат у Југославији изазвали свемоћни западно-европски и амерички империјалисти – тријалисти, оличени у корпоративном eстаблишменту идеолошког, окултног, идолатријског друштва чаробњака међународне масонерије, римских католичких темплара-интермариумаца, муџахедина, кабалиста-циониста, тз “великих изабраника” и њихових моћних чланова великих финансијера, који настављају да спроводе планове и намере тз „Светске Федералне Владе“ и тз. „невладиних организација“, међу којима се између осталих, посебно истичу Сорош и Олбрајт (Види:http://www.globalsecurityjusticegovernance.org/publications-resources/re…; United World Federalists; World Federalist Movement; Federal World Government; World Federalists; Union of European Federalists; Constituent Assembly of the European Federation; Унија европских федералиста – U. E. F. Serbia…).

  Италијани су били посебно заинтересовани, између осталих, за формирање Европског федералистичког покрета. У августу 1943. године основали су у Мусолинијевом Риму организацију „Movimento Federalisa Europeo – European Federalist Movement…” ( Види: Derek W. Urwin, The community of Europe/ A histori of European integration since 1945, London-New York, 1997, стр. 8).

  Имајући у виду, да према западно-европском и америчком империјалистичком-тријалистичком пројекту Србе и Русе треба свести на меру безначајних народа у тзв. „новом светском поретку“, јер нису подвржни да им се добровољно подјарме.
  Нећемо да кажемо да нема и извесних „Срба“ и „Србкиња“ који се залажу за њихов пројекат, који представљају подјармљени београдски-јосипградски, манипулаторски, масонско-комунистички и рајетински естаблишмент, као и представници тзв. корпоративних-фашистичких, интернационалних „невладиних организација“ у Београду-Јосипграду.

  У првом реду што се нас нарочити тиче, имајући у виду да подјармљени „Српски“ рајетини подржавају мрачни, подривачки, подпаљивачки и манипилантски кодни пројекат западно-европских империјалиста-тријалиста око „Сребренице“, преко које се и данас води психолошки рат против Републике Србске и србског народа, у целини.
  Карактеристичан је пример америчког држављанина, пољског порекла, Збигњева Бжежинског, који је други дан после Дејтона јавно изјавио да је Република Српска привремено решење и да ће бити уништена.

  Ова Бжежинскова сигурност, имала је свакако своју основу у концентрацији и у еволуцији тајних интернационалних удружења и подземних покрета, који су организовали, контролисали, усмеравали, тренирали, помагали, снабдевали и потпаљивали хрватске, муслиманске и шиптарске терористе-екстремисте да остваре антисрпске и антијугословенске тенденције за своје циљеве у оквиру завојевачке глобалне стратегије НАТО пакта, која се састојала у удруженом злочиначком подухвату и чишћењу српског етничког простора у англо-америчкој и ватиканској творевини тз. авнојевској Хрватској, Босни и Херцеговини и Србији – на подручју србске аутономне покрајине Косова и Метохије.

  У овом контексту ваља указати и на видљиве и на “невидљиве” конспиративне ратнике на простору бивше Југославије, које помињу извесни аутори, међу којима посебно место заузима и књига Спенс-а Кемрон-а, која је објављена под насловом “Све неопходне мере – после две године зверстава, 22 САС-ва јединица тајно је одлетела у бившу Југославију” (Види: Spence, Cameron. All necessary measures – After two years of atrocities, a unit from 22 SAS secretly flies into the former Yugoslavia, London, 1999; Michael Smith, Killer elite – Inside America’s most secret special forces, London, Great Britain, 2006).

  Такође, имајући у виду да је сличну улогу имала енглеска обавештајна служба (SОЕ) у току 1942. године када је организовала Камп Х у Канади на којем је тренирала извесне командосе САС-а и југословенске комунисте – емигранте, које су почетком 1943. године пребацили у Југославију са задатком да се прикључе Брозовим фашистима-интермариумцима, комунистима-троцкистима. Са њима су у мају 1943. године убачени у партизанске јединице и извесни англо-амерички агенти (SАS, SОЕ и ОSS ) као војни и политички инструктори Брозове фашистичке-интермариумске, комунистичко-троцкистичке скупине (Види: Lynn Philip Hodgson, Inside – Camp X, The top secret World war II ‘secret agent’ training school’ – Strategically placed in Canada on the shores of lake Ontario – The proud Yugoslavs of Camp X, Port Perry, Ontario, Canada; Brian Jeffery Street, The parachute ward – A Canadian surgeon’s wartime adventures in Yugoslavia, Toronto. 1987).

  Полазећи од чињенице да су на подручју бивше Југославије између осталих видљивих и “невидљивих” ратника дејствовали западно-европски и амерички командоси као њихова завојевачка предходница, поставља се питање: каква је била њихова улога у Сребреници и сребреничком злочину, када су на мистериозан начин побијени извесни муџахедини и војници непријатељских оружаних формација, који су под окриљем тз. Уједињених Нација, западно-европске и америчке корпоративне, империјалне-тријалистиче организације, починили ужасне злочине над српским цивилним становништвом у авнојевској Хрватској, Босни и Херцеговини, и србској аутономној покрајини Косову и Метохији?

  Они нису смели бити стрељани без суда, али још мање су смели очекивати спас од западно-европских и америчких империјалиста-тријалиста, за чији рачун су ратовали…

  Такође. имајући у виду Мировну конференцију у Версају 1919.године на којој је амерички председник, масон, идолатриста, езотериста, идеологиста, окултиста, магиста, ритуалиста Вудро Вилсон предложио, да се Албанији дају градови Призрен, Пећ и Ђаковица са свима околним варошицама и цела Метохија. Вилсоновом предлогу се одлучно супроставила делегација СХС, коју су представљали у Версају др. Слободан Јовановић, Никола, Пашић, др. Јован Цвијић и Николај Велимировић. На крају, Вилсон је одустао од предлога.

  Познато је да америчи Сенат није ратфиковао Версајски мировни споразум, зато су усвoјили антијугословенске и антисрбске амандмане у америчком Конгресу у току 1986 и 1987. године и позвали на рушење уставног поретка у Југославији. Све остало су само дневне политичке манипулације.

  (Види: Иван Јаковлјевић, Амерички конгрес -Двострука издаја: У рату и миру, „Глас Срба“, број 71, децембар 1987, Indianapolis, In., USA; Congressional record, Vol. 134, No. 99, Washington, Thursday, June 30, 1988 – Proceedings and debates of the 100th Congress, Second Session, Washington D.C., June 30, 1988; Congressional record, Vol. 134, No. 144, Washington, Wednesday, October 12, 1988 – Proceedings and debates of the 100th Congress, Second Session, Washington D.C., October 12, 1988; Editorial Staff, NATO SUCCEEDS IN DEFEATING — DESTROYING — THE FIRST SOVEREIGN NATION IN ITS 50-YEAR HISTORY! Knowledgeable Americans would have been livid had the United Nations attacked Serbia, because they would have realized that it might be Serbia today, but the United States tomorrow being attacked. What most people do not realize is that NATO IS the United Nations! We look at founding NATO documents for the startling truth. http://www.cuttingedge.org/archives1999.html; Исто: AMERICAN TROOPS ACTING AS POLICE IN SERBIA, EXACTLY AS THE 1952 ILLUMINATI PLAN CALLED FOR! American troops are now on the ground in Kosovo and surrounding areas of Serbia, and are acting as a police force. This is precisely the role envisioned in the 1952 Illuminati Plan to police all areas of the world after the New World Order was established. Clinton is following the plans of the Conspiracy exactly! http://www.cuttingedge.org/archives1999.html; Исто: ILLUMINATI ACHIEVES ITS 1952 GOAL OF PUTTING AMERICAN GROUND TROOPS INTO YUGOSLAVIA THROUGH THIS WAR OVER KOSOVO In NEWS1270, we revealed the plan to place American troops in the Balkans, Yugoslavia, Romania, and Bulgaria. We demonstrated that this war was the ruse to achieve this goal. Apparently, this ‘peace agreement’ fulfills that goal; American troops are going to Serbia, and we are already in the other countries in that region. http://www.cuttingedge.org/archives1999.html; Исто: NATO CONTINUES TO INCH ITS WAY TOWARD THE 1952 GOAL OF ESTABLISHING AMERICAN TROOPS IN THE BALKANS AND YUGOSLAVIA The existence of this part of the plan proves timing of Antichrist is very close! As we pointed out in NEWS1270, the Illuminati decided to place American troops in six different areas of the world after the New World Order had been estalished, with one of those areas the Balkans and Yugoslavia. This „war“ is simply the ruse to get these troops in this region. Now, Clinton and other NATO leaders are gradually edging toward this goal, with one eye on American polls each step of the way. http://www.cuttingedge.org/archives1999.html; Исто: IN 1952, THE ILLUMINATI PLANNED TO STATION AMERICAN TROOPS IN THE BALKANS AND YUGOSLAVIA AFTER NEW WORLD ORDER WAS ESTABLISHED! President Clinton is simply following the Illuminati Plan as he maneuvers American troops into the former Yugoslavia! This information demonstrates that Clinton has to order troops into Serbia if he is to fulfill this part of the Plan. Conspiracy skeptics are also going to have to admit we have a Conspiracy afoot. http://www.cuttingedge.org/archives1999.html; Исто: Region 55 — Yugoslavia, Greece, Albania, Romania, and Bulgaria — the Balkans Region [NOTE: Serbia, Bosnia- Herzegovina, Croatia, and Macedonia were originally part of Yugoslavia; See CIA map of this Central Balkans Region, at http://www.odci.gov/cia/publications/factbook/figures/802587.jpg You can also view the general map of Europe at http://www.odci.gov/cia/publications/factbook/figures/802586.jpg ] -http://www.cuttingedge.org/archives1999.html).

 3. Gospodar ako ih pozove!? Da mu pomognu! Nepozvani, dabogda, okruglom stolu ne smogli pristupiti, kosovske MUKE stigle ih…
  A onaj , NESRECNIK, GLAVA MOZGOVA
  spotace se: AKADEMCI su “ slobodno misleci ljudi“; niti su neslobodno misleci, niti slobodno nemisleci, no, bas!, slobodno misleci!- odvrgnu se , pa se mis’o otkotrlja! Ma, ajde neka su i to- bez slobode nemisleci, a slobodni, te misleci- no, sto Gospodar da vas zove da biste slobodno mislili-
  bez poziva nemate slobode ili misljenja, jado!, il’ ste, sve je!, slobodni od misljenja- a kome takvi od pomoci ste!?Pomognite nam!, ne pomazuci MU-m a nj e ce se o d m o c i nam!

 4. “СПЦ и САНУ спремне да се укључе у дијалог о Косову“?!

  Тај дијалог се своди на МОНОЛОГ АВ!
  СПЦ и САНУ треба да су спремне да се укључе у ОДБРАНУ КиМ, да то, већ
  сада, благовремено наговесте, а не да унапред прихватају МОНОЛГ АВ –
  укључивањем у – “ДИЈАЛОГ“?!
  “ДИЈАЛОГ“ је – ИЗДАЈА, а “СВЕ ПО ЛАДУ, ДА НАС НЕ ПОЗНАДУ!“
  САНУ и СПЦ су само статисти у том “ДИЈАЛОГУ“ домаћих марионета и
  страних непријатеља!
  У сваком случају, такву врсту “дијалога“ или “монолога“ ПРАВОСЛАВНИ
  СРБИ НЕ ПРИХВАТАЈУ, у Матици и Расејању!
  Само се РЕФЕРЕНДУМОМ Срба, у Матици и Расејању, уз помоћ Божију,
  одлучује о судбини КиМ, а никаквим “ДИЈАЛОГОМ“ или “МОНОЛОГОМ“!

  Драган Славнић

 5. SPC,SANU (njihove vrhuske)…vec su podrzali briselski otpis Kosova…
  Sada treba da ih ubede,A ONI POSLE NAS… da se odreknemo I Nebeske Srbije.
  Nebeska Srbija nije samo Sveti Sava I sve srpske svetinje,Nebeska Srbija su nasi pretci I nasa istorija,nase borbe…
  NEBESKA SRBIJA JE SRPSKO PAMCENJE.
  Nebeska Srbija brani Kosovo.Ako to ova PRIZEMNA,ne cini.
  Komunizam je UBIO BOGA U NAMA,fasizam,i ovaj najnoviji,UBIJA SRBIJU U NAMA.
  Bez Nebeske Srbije,nema Srba…ima muva bez glave.
  E to je tema,jer kada pristanemo da IZGUBIMO PAMCENJE,tada ce I Kosovo biti van naseg pamcenja.
  Ali,tada nam ne treba ni SPC ni SANU…sta ce nam,posle gubitka pamcenja,sve se gubi.
  A ,dok se u prostorije SPC I SANU ne usele NVO I razni GMO glodari Srbije,kojima je mama Jugoslavija a tata Tanjug,a mrznja prema Srbima im je „porodicno blago“…dotle ce popovi I akademici da voze Nissan dzipove I Mercedese,i da karaju preostale polovnjace…
  GOZBI KRAJA NAMA…PRED PROPAST.
  Gadi mi se inicijativa „drzavnog vrha“,a jos mi se vise gadi servilnost „institucija“.

 6. Србија има вел број правих горућих проблема, на пр опустела села и насеља, незапосленост, корупција, опустошено здравство итд.

  Борити се данас за Косово – које је Слоба изгубио у рату – је не само неискрено, него је „завођење за Голеш планину“.

  • @Коприва
   „Борити се данас за Косово – које је Слоба изгубио у рату
   – је не само неискрено, него је „завођење за Голеш планину“?!

   Да је Слоба изгубио рат, не би га рушили “Обојеном
   револуцијом“ 5. октобра, а не би ни било потребе за
   “Бриселским споразумом“ и оволиким силним “пре-
   говарањима“, зар не???

   Драган Славнић

 7. Debeloguza „gospoda“ iz SANU odlučili da i oni kao „slobodomisleći“ ljudi uzmu učešće u rešavanju problema KiM (Kosova i Metohije) Neverovatan zaokret od debeloguze „gospode“ iz SANU, da se i oni uključe u politiku oko KiM-a (Ovo „gospoda“ iz SANU jer i oni nose kravate kao i njihov kolega SANU-ista Toma majmun) I šta čovek da kaže na ovo? Pa govnari, idioti debeloguzi paraziti gde ste bili ranije, (niste bili slobodomisleći?) Mislili ste guzicom svojom!? SANU – lopovsko-parazitsko bratstvo dobro uhlebljenih lopova i parazita! SPC je slična pedersko- pedofilska i kurvarska bratija bagra sa istom (ili sličnom) lopovskom- parazitskom filozofijom (prodavanje magle neukom narodu) Povlašteno uživa na neukosti i zbunjenosti naroda i time ga drži u pokornosti spram izrabljivačke vlasti u kojoj je SANU „Akademija nauke i umetnosti“!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here