SPC MORA DA IZABERE: Ili Moskva ili Carigrad

Podelite:

Posle sukoba sa Vaseljenskom patrijaršijom, Ruska crkva očekuje podršku u pravoslavnom svetu. SPC bliža Moskvi, ali svaka odluka delikatna

SRPSKA pravoslavna crkva, povodom pretnje globalnog raskola u pravoslavlju, uskoro će morati da izabere stranu – rusku ili carigradsku.

Da se čas opredeljivanja bliži, ukazuje i prošlonedeljni poziv Svetog sinoda Moskovske patrijaršije upućen poglavarima pravoslavnih crkava da razmotre “zajedničku odgovornost” povodom događaja u čijem je središtu tzv. Ukrajinska crkva. Ovaj poziv, kako se objašnjava u crkvenim krugovima, samo je na diplomatski način zatražena podrška Ruskoj crkvi u njenoj odbrani kanonske nadležnosti u Ukrajini.

Srpska patrijaršija nije se do sada oglašavala povodom prekida odnosa između dva najveća duhovna centra istočnog hrišćanstva – Vaseljenske i Moskovske patrijaršije. Sukob oko najave davanja autokefalije nekanonskoj crkvi u Kijevu preti da se opasno približi crvenoj liniji – raskolu. Ova vrsta razlaza, po opštoj oceni, izazvala bi tektonske poremećaje u svetskom pravoslavlju.

U crkvenim krugovima bliskim Patrijaršiji u Beogradu ne kriju da sve izvesniji sudar Moskve i Carigrada Srpsku crkvu dovodi u delikatan položaj, a da svaka odluka može da proizvede dugoročne posledice.

– Nedvosmisleno smo naklonjeni Ruskoj crkvi, ne samo zbog vekovnih veza Srba i Rusa, niti zbog izgradnje Hrama Svetog Save na Vračaru. Dve naše crkve najjače povezuje identičan pogled na kosovsko pitanje, koje je veoma visoko na planu prioriteta ruske crkvene diplomatije – objašnjava sagovornik “Novosti” iz vrha SPC.

Proruski stav naše crkve i predstojeće izjašnjavanje patrijarha Irineja, kako objašnjava naš sagovornik, može u budućnosti da ima i svoju cenu.

– Vaseljenska patrijaršija, iako bez materijalne moći i velikog broja vernika, i dalje se smatra adresom ključnom za sticanje samostalnosti svake pravoslavne verske zajednice koja teži kanonskom priznavanju. Na ova vrata već je pokucala tzv. Makedonska pravoslavna crkva, koja na sve načine pokušava da se izbori za svoj legitimitet. Niko ne garantuje da istim putem neće krenuti i grupe koje se predstavljaju kao lokalne, nacionalne, pravoslavne crkve – kažu u sedištu SPC, i naglašavaju da će sve odluke u vezi sa ovim pitanjem biti donotene uz konsultacije sa “sestrinskim crkvama”.

Upućeni u crkvena zbivanja kažu da bi Srpska patrijaršija mogla da zauzme jasniji stav prema ukrajinskom sporu već sledeće nedelje, kada će biti održano zasedanje Svetog arhijerejskog sinoda.

PODELE I SUKOBI

PRAVOSLAVLJE je već dugo suočeno sa neformalnom podelom na dva bloka jelinskih (grčkih) i slovenskih crkava. Ove dve grupe, međutim, nemaju identične stavove o svim aktuelnim pitanjima. Jerusalimska patrijaršija prekinula je odnose sa Rumunskom crkvom, Antiohijska stoji veoma loše sa jerusalimskom, a suštinski grčki Fanar je svako malo u zavadi sa Atinskom arhiepiskopijom. U krugu zavada je i Srpska pravoslavna crkva koja je godinama u zamrznutom konfliktu sa patrijaršijom u Bukureštu. Razlog je nekanonsko delovanje rumunskih sveštenika u Istočnoj Srbiji.

novosti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here