СПЦ не одобрава посету македонске делегације Прохору Пчињском

Поделите:

Српска православна црква саопштила је да македонској државној делегацији није одобрила посету манастиру Свети Прохор Пчињски „из већ добро познатих разлога“.

„Поводом захтева да званична државна делегација Републике Македоније на празник Светог пророка Илије учини посету манастиру Светог Прохора Пчињског са својим програмима и порукама, Информативна служба Српске Православне Цркве обавештава заинтересовану јавност да надлежни црквени орган, из разлога који су добро познати, а нису се променили већ низ година, није одобрио посету државне делегације Републике Македоније манастиру Светога Прохора“, наводи се у саопштењу из СПЦ.

Македонија 2. августа обележава Илинденски устанак из 1903. године против Турака и Дан републике када је на Илиндан 1944. одржано прво заседање АСНОМ-а и постављен темељ Републике Македонија, у саставу Југославије.

Озбиљнији спор између СПЦ и македонских власти око прославе Илиндена почео је после распада заједничке државе, због, како је навођено из СПЦ, покушаја да македонске власти прославу у Прохору, уместо у славу свеца, злоупотребе у величање македонске државе и македонског национализма.

Сукоб је ескалирао након проглашења аутокефалности Македонске православне цркве и прогона свештенства Охридске епархије, на челу са архиепископом и митрополитом скопским Јованом.

Више пута се из извора СПЦ наводило да док се не поправи статус СПЦ и њених свештеника у Македонији нема разговора о могућности да се дозволи било којој делегацији из Скопља да посети манастир у Србији и у њему обележе Илинденски устанак и Дан Републике Македоније.

Сам патријарх Иринеј и Патријаршија више пута су тражили од македонских власти да се нешто уради по питању статуса српских свештеника у Македонији, али су увек наилазили на зид државних институција у Македонији.

Иначе, претходних година у Прохору је обележаван Илинден, али без присуства македонских званичника и било каквих државних обележја.

Поводом захтева македонских власти за овогодишње обележавање, који је упућен Министарству спољних послова Србије, министар Ивица Дачић је рекао да Министарство такве позиве добија сваке године, и да сваки пут, па и овај, захтев прослеђује СПЦ-у, јер је, каже, питање да ли ће се Македонији одобрити прослава у српском манастиру, на територији Србије, искључиво намењено СПЦ.

„Република Македонија се сваке године обрати нама са захтевом за одржавање прославе. Ми као министарство и Влада тај захтев проследимо Српској православној цркви, а они нам, углавном, уопште не одговоре“, рекао је Дачић.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here