СПЦ: Одлука Цариградске патријаршије неканонска и необавезујућа

Поделите:

Српска православна црква (СПЦ) је саопштила да је одлука Цариградске Патријаршије да рехабилитује и за епископе призна двојицу вођа „расколничких групација“ у Украјини, Филарета Денисенка и Макарија Малетича, заједно са њиховим епископатом и клиром, „канонски неутемељена“, због чега ће ту одлуку цариградског Синода сматрати необавезујућом за СПЦ.

СПЦ наводи да је дводневно заседање Светог Архијерејског Сабора од 6. и 7. новембра било посвећено стању на Косову и Метохији, унапређењу школства и просвете у Српској православној цркви и црквеној кризи у Украјини после најновијих одлука Цариградске Патријаршије.

У сопштењу се наводи да је Денисенко „својевремено канонски лишен чина“, а потом искључен из црквене заједнице и подвргнут анатеми, и да је Малетич „лишен апостолског прејемства“ као припадник секте такозваних „самосветих“.

Сабор не признаје наведене личности и њихове следбенике за православне епископе и клирике и, следствено, не прихвата литургијско и канонско општење са њима и њиховим присталицама“, наводи се у саопштењу.

Сабор СПЦ је истим путем предложио Цариградској Патријаршији и свим осталим помесним аутокефалним православним Црквама да се питање аутокефалије и питање православне дијаспоре што скорије размотре на свеправославном сабору, како би се потврдили и оснажили саборност и јединство православне Цркве и убудуће „избјегла искушења као што је ово кроз које сада пролази свето Православље“.

СПЦ наводи да је разлог за накнадно објављивање става поводом доделивања аутокефалности Украјинској православној цркви тај што су најприје о свом ставу службено обавијестили све православне Цркве, почевши од Цариградске и Московске Патријаршије на одговарајућим језицима (грчки, руски и енглески) и да је за тај посао било потребно извесно вријеме.

in4s.net
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here