СПЦ основала специјално одељење за праћење секти и јеретика!

Поделите:

При Светом Синоду оснују Одељење за бригу о светињи брака и породице, Одељење за биоетику и Одељење за праћење разбијачке делатности јеретичких организација, секти и неканонских групација

Сабор Српске православе цркве, на тек завршеном заседању који је трајао од 14. до 24. маја, донео је низ одлука, а оно што је ново јесте да је одлучено да се оснују посебна тела која ће се бавити очивањем брака и породице, живота, али и да се боре против секти и других неканонских групација.

Kако је прецизирано у сапштењу Сабора СПЦ, донета је одлука да се с тим у вези при Светом Синоду оснују Одељење за бригу о светињи брака и породице, Одељење за биоетику и Одељење за праћење разбијачке делатности јеретичких организација, секти и неканонских групација.

Засад није познато који би тачно били задаци ових Одељења, али је опште познат став наше цркве о браку, породици, насиљу, абортусу, еутаназији, трансплантацији, сектама…

У обраћању пре два дана, Сабор СПЦ је поново актуелизовао питање секти и подсетио на покушај бившег епископа Артемија, Марка Радосављевића да поцепа јединство наше Цркве.

– У својој пастирској бризи за верни народ, изложен овим вуковима у јагњећој кожи, који преко својих интернет-сајтова, својом речју и делом, одвлаче верне од јединства у Христу, осећамо потребу да још једном упозоримо на опасности које долазе од било какве заједнице са сектом артемијеваца. Многи у свом незнању верују да могу да иду у своје парохијске цркве, а истовремено и на “нечастиве скупове“ ове секте. Не знају да тиме навлаче на себе и на своје породице вечну осуду – наводи се у овом обраћању и додаје:

– Ова секта није ни регистрована као верска заједница и делује безаконо – како црквено тако и правно.

Познат је у став цркве о абортусу. Пре пар година патријарх Иринеј, тим поводом, је позвао лекаре да одврате мајке које су наумиле да абортирају:

– Нема оправдања да се у интересу неког бољег живота и стандарда чини тај грех. Нема већег догађаја од рађања новог живота. Омогућимо да се чује плач детета, што је најлепша музика, да буде више колевки него гробова, то је услов да и ми опстанемо на овим просторима, поручио је поглавар Српске православне цркве.

СПЦ је и против еутаназије, а када је реч о трансплантацији органа, која је спас за многе у Србији и свету, патријарх је у једном тексту рекао да црква јесте за пресађивање али под одређеним условима. На првом месту, прималац и давалац органа поступају слободно и добровољно. Дакле, недопустива је било каква врста трговине људским органима, а трансплантацијом не сме бити угрожен живот даваоца, као ни његово опште здравствено стање.

О свим овим и још неким питањима требало би да се баве Одељења која ће бити основана при Светом Синоду.

На Саобору, су иначе, донета одлуку о установљавању нових празника у календару СПЦ, а на Сабору је разматрано и укључивање групе наставника и асистената Православног богословског факултета у Београду у јавну расправу о Дарвиновој теорији еволуције.

Kако је наведено у саопштењу, Сабор је одлучио да канонизује патријарха пећког Пајсија Јањевца, архимандрита Стефана Јовановића, као митрополита скопског Викентија и игумана Владимира. Сабор је свецима прогласио и побијене страдалнике пивске као мученике и страдалнике величке и горњеполимске, као и монаха Јакова.

Сабор, између осталог, стоји у у саопштењу, и даље сматра да земним остацима српског и светског великана Николе Тесле никако није место међу музејским експонатима, него у гробници у Храму Светог Саве или на платоу испред њега.

 

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here