SPC osnovala specijalno odeljenje za praćenje sekti i jeretika!

Podelite:

Pri Svetom Sinodu osnuju Odeljenje za brigu o svetinji braka i porodice, Odeljenje za bioetiku i Odeljenje za praćenje razbijačke delatnosti jeretičkih organizacija, sekti i nekanonskih grupacija

Sabor Srpske pravoslave crkve, na tek završenom zasedanju koji je trajao od 14. do 24. maja, doneo je niz odluka, a ono što je novo jeste da je odlučeno da se osnuju posebna tela koja će se baviti očivanjem braka i porodice, života, ali i da se bore protiv sekti i drugih nekanonskih grupacija.

Kako je precizirano u sapštenju Sabora SPC, doneta je odluka da se s tim u vezi pri Svetom Sinodu osnuju Odeljenje za brigu o svetinji braka i porodice, Odeljenje za bioetiku i Odeljenje za praćenje razbijačke delatnosti jeretičkih organizacija, sekti i nekanonskih grupacija.

Zasad nije poznato koji bi tačno bili zadaci ovih Odeljenja, ali je opšte poznat stav naše crkve o braku, porodici, nasilju, abortusu, eutanaziji, transplantaciji, sektama…

U obraćanju pre dva dana, Sabor SPC je ponovo aktuelizovao pitanje sekti i podsetio na pokušaj bivšeg episkopa Artemija, Marka Radosavljevića da pocepa jedinstvo naše Crkve.

– U svojoj pastirskoj brizi za verni narod, izložen ovim vukovima u jagnjećoj koži, koji preko svojih internet-sajtova, svojom rečju i delom, odvlače verne od jedinstva u Hristu, osećamo potrebu da još jednom upozorimo na opasnosti koje dolaze od bilo kakve zajednice sa sektom artemijevaca. Mnogi u svom neznanju veruju da mogu da idu u svoje parohijske crkve, a istovremeno i na “nečastive skupove“ ove sekte. Ne znaju da time navlače na sebe i na svoje porodice večnu osudu – navodi se u ovom obraćanju i dodaje:

– Ova sekta nije ni registrovana kao verska zajednica i deluje bezakono – kako crkveno tako i pravno.

Poznat je u stav crkve o abortusu. Pre par godina patrijarh Irinej, tim povodom, je pozvao lekare da odvrate majke koje su naumile da abortiraju:

– Nema opravdanja da se u interesu nekog boljeg života i standarda čini taj greh. Nema većeg događaja od rađanja novog života. Omogućimo da se čuje plač deteta, što je najlepša muzika, da bude više kolevki nego grobova, to je uslov da i mi opstanemo na ovim prostorima, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

SPC je i protiv eutanazije, a kada je reč o transplantaciji organa, koja je spas za mnoge u Srbiji i svetu, patrijarh je u jednom tekstu rekao da crkva jeste za presađivanje ali pod određenim uslovima. Na prvom mestu, primalac i davalac organa postupaju slobodno i dobrovoljno. Dakle, nedopustiva je bilo kakva vrsta trgovine ljudskim organima, a transplantacijom ne sme biti ugrožen život davaoca, kao ni njegovo opšte zdravstveno stanje.

O svim ovim i još nekim pitanjima trebalo bi da se bave Odeljenja koja će biti osnovana pri Svetom Sinodu.

Na Saoboru, su inače, doneta odluku o ustanovljavanju novih praznika u kalendaru SPC, a na Saboru je razmatrano i uključivanje grupe nastavnika i asistenata Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu u javnu raspravu o Darvinovoj teoriji evolucije.

Kako je navedeno u saopštenju, Sabor je odlučio da kanonizuje patrijarha pećkog Pajsija Janjevca, arhimandrita Stefana Jovanovića, kao mitropolita skopskog Vikentija i igumana Vladimira. Sabor je svecima proglasio i pobijene stradalnike pivske kao mučenike i stradalnike veličke i gornjepolimske, kao i monaha Jakova.

Sabor, između ostalog, stoji u u saopštenju, i dalje smatra da zemnim ostacima srpskog i svetskog velikana Nikole Tesle nikako nije mesto među muzejskim eksponatima, nego u grobnici u Hramu Svetog Save ili na platou ispred njega.

 

 

Tanjug

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here