СПЕKТАKУЛАРНО ОТKРИЋЕ У СРБИЈИ: Археолози открили јерусалимске саркофаге – У ЊИМА САХРАЊЕНЕ ОСОБЕ СА БЛИСKОГ ИСТОKА

Поделите:
RIMSKI sarkofazi od olova su retkost i neodgonetnuta misterija za nauku i svaki primerak koji se pronađe smatra se senzacijom, a u Viminacijumu u poslednjih nekoliko dana pronađena su čak tri takva bogato ukrašena metalna sanduka!

 

Nakit u sarkofazima / Foto B. Subašić

 

У саркофазима пронађеним ових дана у Виминацијуму била су сахрањена деца узраста од осам месеци до десетак година. Рељефни мотиви на саркофазима су идентични онима који се могу видети на оловним ковчезима пронађеним у Сирији и Палестини!

Највећа загонетка за археологе су савијени изузетно танки сребрни листићи са урезаним магијским натписима, који ће морати да се отворе посебним методама да би текст на њима могао да се прочита. Слични магијски натписи на арамејском, само на златним листићима, пронађени су пре неколико година такође у дечјем гробу у Виминацијуму и изазвали су светску сензацију.

– Само по себи откриће три оловна саркофага је вансеријско, а право је чудо да су два од њих остала неопљачкана – каже археолог др Илија Данковић из Научног центра Виминацијум. – Прво смо пронашли ковчег девојчице сахрањене са раскошним гробним инвентаром, што је неуобичајено за Римљане који нису имали обичај да злато полажу у гробове, сматрали су да то раде само “прости људи и варвари”. Ипак, постојао је изузетак, приликом губитка кћери која није доживела да се уда, те је део мираза полаган уз њу. Можда је управо то овде случај, јер су уз покојницу положени наушница, два златна прстена и јединствен медаљон од златног лима у облику пелте, штита Амазонки, који има заштитничку симболику.

ПРЕСЛИЦА
БРОНЗАНА преслица откривена у гробници одрасле жене крај дечјег саркофага је изузетно редак налаз.

– Прибор за предење вуне у Риму је полаган уз покојнице као порука да су оне биле изузене жене, племените матроне које су водиле бригу о породици и домаћинству.

Овај изузетни комад накита, који је по речима археолога имао и магијску функцију, са предње стране је украшен умецима од стакла зелене боје, а техником филиграна на њему изведене су контуре кантароса, грчке посуде која је симболизовала бесмртност или поновно рођење.

– Један од прстенова је израђен у облику змије, која је у доба антике имала заштитничку улогу – каже др Данковић. – На свега три метра од од саркофага девојчице, откривен је гроб одрасле жене која је на руци имала масивни сребрни прстен у виду змије. Због тих “змијских” прстенова и близине гробова питамо се да ли је реч о особама које су биле у сродству, или су можда припаднице исте религиозне или етничке заједнице. Те одговоре даће нам физичко-хемијске анализе, пре свега однос изотопа стронцијума и калцијума у зубима.

Kрај другог неопљачканог саркофага пронађена су три мања керамичка крчага, док су у самом ковчегу пронађени остаци светле тканине у којој је био умотан скелет бебе од око осам месеци.

Zlatne naušnice sa ametistom / Foto B. Subašić

– Kрај њених ногу био је положен керамички лонац са три дрвцета која су горела са доње стране, очигледно коришћени у неком магијском обреду – каже др Бебина Миловановић. – Нажалост, трећи оловни саркофаг који је припадао старијем детету био је опљачкан.

Простор на коме су саркофази прнађени налази се неколико стотина метара јужно од легијског логора и цивилног насеља Виминацијума.

– Ту су од почетка 2. века до краја 4. века сахрањивани становници престонице провинције Горње Мезије – каже др Данковић. – Ради се о делу некрополе који се развијао уз античку саобраћајницу, откривену на овом простору. Тај пут је спајао Виминацијум са унутрашњошћу провинције на југу. Стога не чуди да смо за мање од три месеца рада истражили око 200 гробова, унутар којих смо пронашли више од 300 артефаката.

Zlatni medaljon / Foto B. Subašić

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here