Шпигл: Немачка БНД шпијунирала Белу кућу

Поделите:

БЕРЛИН – Немачка обавештајна служба (БНД) дуго је шпијунирала више званичника и компанија у САД, укључујући и Белу кућу, објавио је данас магазин „Шпигл”.

„Шпигл” наводи да је имао увид у документа која показују да је БНД имала листу од око 4.000 „изабраних кључних речи” за надгледање у периоду од 1998. до 2006. године.

То укључује бројеве телефона или факсова, и-мејл адресе Беле куће, као и министара финансија и спољних послова.

Међу другим „метама” су се нашле војне инситуције, укључујући америчке ваздухопловне и морнаричке снаге, НАСА, као и Хјуман рајтс воч.

Агенција АФП преноси да БНД није желела да да коментар „Шпиглу” поводом ових навода.

„Шпигл” је и крајем фебруара објавио да је БНД дуго шпијунирала новинаре Би-Би-Сија, Њујорк тајмса, Ројтерса и других страних медија.

Позивајући се на документа у које је имао увид, недељник је тада писао да је БНД имала најмање 50 бројева телефона, факса и имејл адреса новинара или редакција у целом свету на својој листи такозваних „селектора” од 1999. године.

Како се наводи, мета шпијунирања било је неколико бројева редакција Би-Би-Си у Лондону и Авганистану, Њујорк тајмса у Авганистану, као и агенције Ројтерс у Авганистану, Пакистану и Нигерији.

ББЦ је реаговао саопштењем да је разочаран оваквим тврдњама и позвао све владе да поштују слободу штампе.

Организација Репортери без гранца окарактерисала је наводе о шпијунирању као „монструозан напад на слободу штампе”.

БНД ни тада није желела да коментарише наводе „Шпигла”.

Немачка је врло оштро раеаговала када је 2013. процурела информација Едварда Сноудена да су амерички агенти прислушкивали широм света, укључујући мобилни телефон Ангеле Меркел.

Францука агенција АФО наводи да се касније испоставило да је управо БНД помагао америчкој НСА да шпијунира европске савезнике.

(Танјуг)

Поделите:

2 Коментари

  1. Pre dve godine je Amerikanac Edward Snowden dokazao da SAD spijuniraju skoro ceo svet a da posebno prisluskuju nemacku kancelarku Angelu Merkel.

    Danas smo prakticno svi na tapetu.
    Samo onaj ko nema telefon, internet, kreditni karticu je donekle zasticen, nevidljiv. Robinson Kruso.

  2. шпигел пише? хм!

    то ми звучи као кад клинтонске новине пишу: ал нас шпијунирају ови авганистанци, море, одраше нас од шпијуринирања!

    онда јадним избомбардованим, испашеним и осиромашеним авганистанцима лакше пада да то буду, кад могу да се теше да су и они амере шпијунирали.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here