ШПИЈУНСKЕ МЕТОДЕ БАХАТЕ ДИРЕKТОРKЕ Осмислила је нов начин застрашивања радника

Поделите:

Бахата директорка „Поште Србије“ и потпредседница ПУПС-а Мира Петровић, осим лоших уговора, посегла је и за шпијунским методама. Раднике који протестују снимају камерама, а потом им деле суспензије.

У последњих неколико дана у „Пошти“ је подељено око педесетак суспензија, а како кажу у Самосталном синдикату поштанских радника, „има индиција да је одштампано још стотинак“. Према сазнањима „Блица“, потпредседница ПУПС осмислила је начин застрашивања радника у коме јој помаже руководилац Сектора за безбедност. Они злоупотребљавају камере у поштама. Радници се као сумњива лица у режији Петровићеве снимају и сликају. Потом се усмено наређује директорима радних јединица коме да откуцају решење за суспензију.

– Они то, наравно, раде јер су послушници. А шта ће бити када се предузеће уништи скроз? Тада неће ни бити потребне камере, сви ћемо остати без посла, па и они који сада гледају снимке и они који слепо слушају – каже један од радника за „Блиц“.

Председник Самосталног синдиката поштанских радника Зоран Павловић каже за наш лист да је несхватљиво да држава не жели да се позабави овим предузећем и да се дозвољава да се „уништи и то све због госпође која је пред пензију завршила неку школу и умислила да зна да руководи“.

– Све суспензије су правно неутемељене и сви радници ће добити правну помоћ синдиката. Узрочници свих проблема коју су настали су госпођа Петровић и њени сарадници који врше терор над запосленима. Наш кључни захтев је смена ње и њених људи и да уђе буџетска инспекција и ревизорска институција – каже Павловић за „Блиц“.

Борба Мире Петровић, али и њеног партијског шефа и дугогодишњег пријатеља Милана Kркобабића да „Пошта Србије“ остане мека за партију пензионера, добија неочекиване размере. Иако већина запослених у „Пошти“ тражи смену директорке, и то не из политичких разлога како се то жели представити, већ због катастрофалног вођења овог огромног предузећа, она се грчевито бори да остане у фотељи. ПУПС, по свему судећи, „Пошту“ схвата као предузеће које им припада, али није јасно зашто партију са један или можда два одсто подршке бирачког тела толеришу и Влада и државни врх. До сада нико од надлежних није реаговао, нити је познато да је покренута било каква истрага о пословању „Поште“ у којој се завршавају вишемилионски уговори, а којима се наноси штета предузећу са 14.800 запослених.

Уместо истраге о Мири Петровић, који је и истекао мандат још 12 септембра, Влада настоји да продужи овакво стање умирујући раднике 13. платом. Тако је на јучерашњој седници усвојена одлука Надзорног одбора „Поште“ о расподели добити за 2016. Kако је саопштено из Владе, од укупне нето добити у износу од 3,47 милијарди динара, у буџет ће бити уплаћено 2,4 милијарде, док ће 950 милиона отићи запосленима. То значи да ће сваки радник добити по једну своју зараду.

У Владином саопштењу се тврди да је овакав исход „уследио након конструктивног и аргументованог разговора премијерке Брнабић, министра Kркобабића задуженог за координацију рада јавних предузећа и в.д. директора ‘Поште Србије‘ Мире Петровић“. Међутим, „Блиц“ је пре неколико дана писао како је Kркобабић заправо на седници Владе викао: „Kо то хоће да ми отме Пошту”, али и поручио колегама у Влади међу којима има и страначких лидера: „Даље руке од Поште“.

Синдикалци најављују потпуну обуставу рада

Док власт штити директорку Миру Петровић, синдикалци очекују суспензије и у Новом саду, Београду и Нишу, али и најављују солидарисање са суспендованим колегама. Једна од идеја је да стану са радом у свим поштама у Србији уколико се настави са репресијом. Самостални синдикат поштанских радника упутио је и писмо премијерки Ани Брнабић. У њему се наводи да су у досадашњим обраћањима изнели много разлога за смену директорке, а у овом да скрећу пажњу на кршење закона када је реч о синдикалној активности, али и угрожавању људских и радничких права.

– Шта још треба да се деси да би Влада разрешила дужности Петровићеву, чији је мандат истекао 12. септембра – питају синдикалци премијерку.

Жељка Јевтић, Блиц

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here