СПО и даље постоји – и осуђује став Цркве о Kосмету

Поделите:

СПО је осудио став Светог архијерејског сабора СПЦ да “ни по коју цену не сме да се доведе под знак питања пун суверенитет и интегритет Србије на KиМ”.

Наведено је да тај став води само у нове сукобе “с неслућеним губицима и трагедијом” српског народа.

“Ово је копија поруке српске цркве од пре две деценије, када су владике подржавале Милошевићеву косовску политику и рат са НАТО алијансом. Србија је бомбардована, разарана, смрт је однела толике животе, а Kосово је изгубљено. Само новим ратом Србија може повратити ”пун суверенитет и интегритет” на Kосову, под условом да поново не буде поражена и суочена с неслућеним губицима и трагедијом”, наводи се у саопштењу СПО-а, чланице влађуће коалиције.

Та странка истиче да би “архијереји српске цркве требало да знају да Србија више нема глава за изгинуће и пострадање којим одишу њихови косовски завети и позиви.. да Kосово није територија, него је Kосово преостали српски народ на тој територији, цркве, манастири, историјски споменици”.

“То су ‘светиње’ које мора и може да заштити држава Србија, без рата и у пријатељству, а не у непријатељству с већинским албанским народом на тој истој територији. Прескупо је српски народ плаћао проповеди српске цркве о ‘небеској Србији’, о Србији мртвих а не живих, од 27. марта 1941. па до ратова у последњој деценији прошлог века и садашњих косовских апела за гурање Србије у нове несреће и поразе”, истиче у свом саопштењу СПО.

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here