Спречен удар џихадиста на север Македоније

Поделите:

У више градова у петак је спроведена полицијска акција за спречавање најављених атака. Акција уследила после упозорења из Вашингтона

ПОСЛЕ упозорења Амбасаде САД у Скопљу да “постоји појачани ризик од терористичких напада у Републици Северној Македонији”, у више градова ове земље у петак је спроведена полицијска акција за спречавање атака припадника Исламске државе.

На основама проверених и поузданих, претходно размењених оперативних сазнања са “партнерским земљама”, у вези са опасностима спровођења потенцијалних планова и намера за извршавање терористичког напада на територији Републике Северне Македоније (РСМ) од припадника радикалних структура и њихових “логистичара” исламиста ИД полицијске јединице МУП-а спровеле су у петак увече оперативно тактичке операције и рације чишћења могућих организатора и спремних “бомбаша”.

Позивајући се на своје изворе скопски портал “24 инфо” је у суботу објавио да је у поменутој полицијској акцији “ухапшено око 20 припадника Исламске државе”. У поменутој веома штурој информацији се прецизира и да је акција спроведена у неколико градова у земљи и да је “заплењена велика количина оружја”.

Те појединости званично нису наведене у саопштењу МУП-а у Скопљу.

Прецизира се да је “у циљу ометања терористичког напада и остваривања превентивне функције, МУП израдио план мера и активности, обезбеђујући адекватне налоге за њихово спровођење. Након примљених налога на више локација на територији земље извршена су претраживања, одузимањем предмета и уређаја повезаних с могућим нападом. МУП наставља са спровођењем акција, наводи се у саопштењу МУП-а.

– Терористичке организације и појединци, инспирисани ектремистичком идеологијом, намеравају да нападају цивиле, укључујући држављане САД који путују у иностранство. Терористи све више користе несофистициране методе како би напали људе на јавним местима, укључујући пиштоље, возила и оштре предмете – наводи се у упозорењу на сајту америчке амбасаде у Скопљу.

Да је продужена опасност од џихадиста у Македонији реална и стална потврђује и чињеница да је у августу прошле године у антитерористичкој акцији “Ћелија”, македонска полиција у сарадњи са партнерским службама ухапсила седморицу македонских држављана који су се борила у Сирији и Ираку. То је био наставак претходне две антитерористичке акције “Ћелија 1” (у августу 2015. године) и “Ћелија 2” (у јулу 2016. године).

Македонска полиција је у приправности од терориста

У првој полицијској акцији било је ухапшено, а потом на затворске казне до седам година робије осуђено 11 особа оптужених да су од октобра 2014. до средине 2015. године врбовали, регрутовали и упућивали македонске држављане у терористичке формације ИД углавном у Сирији. На казну од седам година робије, тада је осуђен имам Тутунсус џамије у Скопљу, Реџеп Мемиши, који је признао да је био главни организатор и идеолог џихадистичке ћелије преко које је најмање 130 македонских држављана отишло у Сирију и Ирак…

ТЕМПИРАНЕ БОМБЕ

СВИ повратници са ратишта у Сирији, како оцењују безбедносни извори у Скопљу, представљају веома велику опасност у земљи и указују да је “преваспитавање” ухапшених и осуђених присталица Исламске државе, готово без икаквог ефекта. Они и даље представљају “темпиране бомбе” а њихова ресоцијализација је готово – немогућа.

Novosti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here