Срби бирају у недељу: Сламка спаса или погром

Поделите:

За Србе је најповољнија варијанта да буду језичак на ваги и да се питају ко ће чинити власт у Приштини. То је прилика да направе добре коалиционе споразуме за српску заједницу на Косову и Метохији, корисне за њену будућност.

Срби на Косову и Метохији ће, нема сумње, са олакшањем дочекати недељу, када ће се бирати нови састав косовског парламента. Макар накратко ће моћи да одахну пошто су се у кампањи, поготову кад се примицала крају, наслушали свега и свачега, чак и тога да ће оно што их је остало бити почишћено са косовске земље.

А представници албанских странака и коалиција никада нису били јединственији у односу на српско питање. Дотле да је њихова унисона најава да Заједнице српских општина (ЗСО) сигурно неће бити, била и разлог реаговања председника Србије Александра Вучића, али и званичника ЕУ.

Чему могу да се надају Срби на Космету по формирању нове приштинске власти и која опција би по њих била најмање лоша?

За председника Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије Милована Дрецуна, коалиција проистекла из бивше терористичке ОВК у овом тренутку представља екстремну политичку опцију која је потпуно супротстављена интересима српског народа на Космету.

„Изузетно је ратоборна, агресивна, прети ’Великом Албанијом‘, довршавањем етничког чишћења неформирањем Заједнице српских општина, и она у овом тренутку представља екстремну политичку опцију. С друге стране, не знам шта заправо можемо да очекујемо од ове друге, која би на први поглед требало да буде умеренија политичка опција, где је и Демократски савез Косова“, каже он.

Свакако да су најмање прихватљиви, односно за Србе неприхватљиви они који намеравају да доносе једностране одлуке попут закона о такозваној војсци Косова, спречавања формирања ЗСО и наставка процеса нормализације односа Београда и Приштине, навео је Дрецун за Спутњик.

По мишљењу приштинског аналитичара Неџмедина Спахијуа, исход избора на Косову, без обзира на то која коалиција ће победити, неће директно утицати на односе Срба и Албанаца.

„Ти односи ће више зависити од става Запада према Косову него од појединачних политичких странака“, закључује Спахију у изјави Спутњику. Он сматра да ће се на политички живот Срба на Косову највише одразити то што је Београд подржао једну од шест листа Срба на Косову и тиме их, како каже, разјединио.

Он је мишљења да ће ЗСО бити формирана, али и сматра да „она неће представљати бог зна шта у политичком животу Срба“.

„Срби су већ децентрализацијом добили аутономију која не може  бити већа. Овде су председници општина прави султани. У суштини мислим да ће то будућа влада решити. Биће формирана Заједница српских општина“, тврди приштински аналитичар.

Добар познавалац прилика на Космету Миливој Михајловић, сматра да је веома тешко рећи која би победничка опција на косовским изборима била најмање лоша по Србе јер смо у изборној кампањи имали готово једногласан однос свих албанских странка и коалиција према такозваном српском питању.

„Потпуно су сагласни и Харадинај и ’Самоопредељење‘, па чак у некој мери и поједини активисти Демократског савеза Косова, да нема ЗСО, да нема никаквог попуштања. Харадинај је ту отишао најдаље у претњама етничким чишћењем. Нема срећне варијанте“, каже Михајловић за Спутњик.

Он сматра да је за Србе најповољнија варијанта уколико они буду језичак на ваги и ако се буду питали ко ће чинити власт у Приштини. То је прилика да направе добре коалиционе споразуме за српску заједницу на Косову и Метохији, корисне за њену будућност, оценио је Михајловић.

Спутњик

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here