Срби хрле у Грчку да виде Богородичино чудо: Улазе у цркву пуну отровних змија, мазе их и моле се са њима

Поделите:

Призор из цркве у Kефалонији многима леди крв у жилама

Kефалонија је поред прелепих плажа чувена и по једној специфичности која се дешава само у августу месецу у малом селу Маркопуло на југоистоку острва. Наиме, у цркви која је смештена у овом селу сваке године у августу, на празник Успења Пресвете Богородице, у народу познатијем као Велика Госпојина, допузи велики број змија, за које мештани верују, да су благослов од Богородице.

Змије дугачке и по неколико метара, али и њихови младунци појављују се увек на истом месту – код звоника и у самој цркви! Иако многи тврде да су отровне, никада никога нису ујеле, а туристи али и мештани играју се са њима и мазе их.
Девојка из Србије, Милица Kуч, удата је за Грка и живи у Kефалонији, а до сада никада није имала храбрости да оде и посети ову цркву. Ипак ове године она је решила да оде, а на страници “Ливе фром Грееце” објавила фотографије из цркве. Призор је многима следио крв у жилама.

– Сваке године, 15. августа у селу Маркопулу се одржава празник Успеније Пресвете Богородице-Велика Госпојина, појављују се змије у цркви. Змије после дан-два одлазе из цркве и враћају се у исто време следеће године. Мештасни их зову “агиофида” што значи “свете змије”. Дугачке су и до три метра и безопасне по људе, можете их мазити. Често се могу видети и на иконама. На глави и на језику имају шару која изгледа као крст – написала је Милица на страници.

Оно што је чула о овом месту, испричала је и за наш портал, и објаснила нам како све то изгледа.

– До ове године сам се плашила да одем, иако породица мог мужа иде сваке године. Иначе овде је то главна тема, а комшије и туристи само о томе причају ових дана. Тог датума црква је пуна мештана из околних села, али и туристи који су чули за ово место стижу организовано аутобусима да виде “Богородичино чудо”. Змије пузе свуда по цркви, а када се литургија заврши оне одлазе и не враћају се до следеће године – објаснила нам је Милица.

Змије се шетају и обмотавају око људи и икона, а родитељи их деци стављају на главу јер неки верују да је то за срећу и здравље. Ипак, како тврде мештани највећа је мистерија, што се ове свете змије, не могу наћи нигде неколико дана пре или после празника.

Ипак према Миличиним речима, иако се змије појављују сваке године, само две године је њихов долазак изостао.

Змије се шетају и обмотавају око људи и икона, а родитељи их деци стављају на главу јер неки верују да је то за срећу и здравље. Ипак, како тврде мештани највећа је мистерија, што се ове свете змије, не могу наћи нигде неколико дана пре или после празника.

Ипак према Миличиним речима, иако се змије појављују сваке године, само две године је њихов долазак изостао.

Према тврдњама људи које су посетили ово место и који су разговарали са свештеницима, постоје бројне легенде везане за појаву ових змија.

– Данас ове змије многи називају “Богородичне змије” јер је давне 1705. године село напао гусар Барбароса, где су монахиње молиле Богородицу да их претвори у змије, како не би биле заробљене. Многи сматрају да су њихове молитве услишене јер кад су гусари ушли у село, дочекало их је мноштво змија које су гмизале по зидовима, иконама, поду, људима.. Од тога догађаја се ове змије враћају у село сваке године. Сматра се да змије доносе срећу, јер се десило то да 1940. и 1953. године се нису појавиле у селу, тако да је 1940 дошло до окупације Kефалоније, а 1953 године се десио катастрофални земљотрес на острву – наводе они.

Ипак било је оних који не верују у ову појаву.

– Људи у шта ви верујете, па то ме стварно зачуђује. Жртвујете властито дете због неке глупости, један угриз и ствар је готова. Не само детететов већ и ваш властити живот – написао је један турсита на страници, а са њим је мишљење делило још неколико људi

 

telegraf

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here