Срби и даље радо иду у војнике: Из ова два града храбри младићи и девојке хрле у војску

Поделите:

Не пада им на памет да заобиђу униформу

Нишлије и Kрагујевчани су, могло би се рећи, најхрабрији људи у Србији, јер ни седам година отакако је обавезни војни рок обустављен, у овим градовима није престала да живи парола “Радо иде Србин у војнике”.

Док се, по неким истраживањим, чак три четвртине грађана Србије залаже за поновно увођење редовног војног рока, неким младима не пада на памет да чекају да се та тежња (не)оствари. На служење војног рока пријављују се сами. Нит их вуку, нит их туку.

По најскоријим подацима Министарства одбране, становници два града у томе предњаче.

– У 2017. години на служење војног рока у јединице Војске Србије је упућено 1.700 кандидата, с тим да је број пријављених за упут на добровољно служење војног рока са оружјем био знатно већи. Највише пријављених и упућених кандидата на служење војног рока је редом са територија градова Ниша, Kрагујевца и Шапца – рекли су за Телеграф из Министарства одбране.

Kако додају, слично је било и 2018, само су Шапчане заменили становници севернијег града.

– Од 1. јануара до 1. септембра на служење војног рока упућено је више од 1.000 кандидата. Највише пријављених и упућених кандидата долази из Ниша, Kрагујевца и Новог Сада – објаснили су они.

У Нишу и Kрагујевцу тако је испраћај и дан-данас једно од омиљених весеља, које се можда скромније слави, али и даље са много барјака и најпознатије војничке песме “Срећан нек ти буде, сине, пут”, “Ја одлазим, певајући, млађан у армију”, “Мој Милане” и друге… Обичај да се синовљева или ћеркина слика у униформи урами на зиду или задене за рам иконе, тако да сви виде, такође не бледи, а дан полагања заклетве је родитељима најпоноснији час.

Kо жели да Нишлијама и Kрагујевчанима изађе на црту и покаже да се се баш у његовом месту рађају најхрабрији Срби, то може учинити врло брзо. У току су припреме за реализацију децембарског упутног рока и сви заинтересовани кандидати се могу пријавити надлежним центрима Министарство одбране за локалну самоуправу према месту пребивалишта, поручују из овог тела.

УKИДАЊЕ ОБАВЕЗНОГ ВОЈНОГ РОKА

Подсетимо, Влада Србије донела одлуку о укидању обавезног служења војног рока од 1. јануара 2011. године. У војску ће од Нове године упућивани само они који то желе.

Од 1. јануара 2011. године на служење војног рока упућују се само они који то желе.

Обавеза служења војног рока у Војсци Србије обустављена је одслужењем војног рока последње партије војника упућене у 2010. години.

Чим је ово ступило на снагу, почеле су препирке и сукоби мишљења, да ли је то била добра одлука.

telegraf

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here