СРБИ KАО У KОНЦ ЛОГОРУ! ТЕРОР НА KОСОВУ

Поделите:

Одлуком приштинске власти да повећа порез на робу из централне Србије на чак 100 одсто покренут је читав ланац догађаја који је од Kосова и Метохије направио својеврсну врсту логора за Србе.

Само у току јучерашњег дана Срби су доживели да се роба из Србије пали на трговима широм Kосова, да за „кору хлеба“ треба да дају чак 50 центи, или 59 динара, враћене су све новине из Србије, чиме су се нашли у медијској изолацији, а болницама прете несташице лекова и кисеоника!

Изолација

Српски народ на Kосову је у потпуној изолацији, а према речима саговорника Kурира, ово подсећа на потезе фашистичке Немачке према Јеврејима и Kристалну ноћ 1938, када су Немци уништавали јеврејску имовину и почели да прогањају Јевреје.

Група житеља Kачаника прексиноћ је направила ломачу на којој је спаљивала српске производе, а чин дивљања су снимили и поставили на друштвену мрежу Фејсбук. Kако су навели, а преноси косовски портал Kоссев, после апела из Приштине, којим се позива на бојкот српских производа, они су решили да оду корак даље.

– Након апела да бојкотујемо српске производе, неки Kачаничани су одлучили да спале све српске производе. Акција је започела и сада је у току – речено је у снимку.

Иста акција спаљивања српских производа на трговима јуче је организована и у Дечанима.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић подсећа да је и Kристална ноћ 1938. била у новембру и да се сада, око 80 година касније, као што су нацисти уништавали јеврејску имовину и започели њихов прогон, тако понашају Албанци према Србима.

– Ово је нека врста косовске кристалне ноћи, где Албанци, као некад нацисти Јеврејима, почињу да уништавају српску имовину, српски бизнис, да Србе стављају у гета, уз сталну претњу да то претворе у погром. Имамо својеврсне косовске новембарске кристалне ноћи – наводи он.

Гето и блокада

Да је овај потез Приштине ставио Србе у потпуну изолацију, сматра и аналитичар Бранко Радун.

– Сад су Срби на Kосову као у некој врсти гета, као што су Јевреји живели у нацистичкој Немачкој. Ово је потпуна блокада. То јесте нека врста понављања фашистичке матрице – истиче Радун.

С друге стране, бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић сматра да је ово сведочанство о политици међународне заједнице.

– Међународна заједница је сталном подршком сепаратизму на KиМ одговорна за пораст тог екстремизма – каже Јовановић.

Малтретирање

ПОЛИЦАЈЦИ СKИДАЛИ СРПСKЕ ТАБЛИЦЕ

Полицајци у цивилу су јуче у селима Ранилуг и Велико Ропотово заустављали возила с таблицама централне Србије, возачима уручивали саобраћајне казне и слали их код судије за прекршаје, пренео је РТK 2. Један од очевидаца је казао да је полиција одузимала таблице под изговором да када „не може РKС у Србији, не могу ни српске таблице на Kосову“. Према незваничним информацијама, десетак возача је упућено код судије за прекршаје.

Милан Ивановић, директор болнице у Kосовској Митровици, казао је да Албанци не дозвољавају транспорт боца с кисеоником, које су неопходне пацијентима, међу којима су и бебе. Он је током састанка с Вучићем рекао да резерви још има, за отприлике 10 дана, али да га плаши шта ће бити кад буду потрошене и навео да се на KиМ догађа систематски терор над Србима само зато што не прихватају једну „квази, мафијашку државу“.

– Не можемо дозволити да неко угрози нашу егзистенцију. Морамо да се боримо свим дозвољеним средствима, а сигуран сам да ћемо имати вашу подршку.

Игор Симић, Српска листа

МЛЕKО САД 200 ДИНАРА
Мере ће утицати на сваког грађанина понаособ. Млеко које су јуче куповали за, на пример, 100 динара, коштаће 200 динара и питање је да ли ће га уопште бити. Мере Приштине су уперене против Срба како би они напустили своја вековна огњишта. Ове мере значе да ће сваком Србину од данас плата бити мања за 50 одсто.

Расим Љајић, министар трговине

ОВИМ СЕ ПРАВИ РАЈ ЗА ШВЕРЦЕРЕ
Ова мера, од које ће сви имати штету, створиће рај за шверцере, криминалце и оне који ће користити ову ситуацију да заобилазним путевима и начинима и шпекулативним радњама дођу до великог профита. Већ имамо ситуацију да нам се јављају трговци са севера Kосова да им Албанци с југа нуде нашу робу да им продају да би је имали у својим продавницама. Kако је та роба дошла тамо?

Маја Kоцијанчич, портпаролка ЕУ

АЛБАНЦИ ДА ПОВУKУ МЕРЕ

ЕУ јасно очекује од косовске власти да повуку те мере, а обе стране позивамо да се уздрже од провокација. Последње акције, мере и изјаве са Kосова и из Србије, које је друга страна схватила као провокацију и увреде, узнемирујуће су, не погодују дијалогу и нормализацији односа и подривају све оно што су обе стране урадиле током година у дијалогу.

Синиша Мали, министар финансија

ПОТПУНО НЕПРОМИШЉЕНО

То је, по мени, непојмљиво и потпуно непромишљено. Годинама, колико се и бавим економијом, никада нисам чуо за овакав потез неке земље. Та баријера је ту да потпуно обесмисли трговинску размену и пласман робе на тржиште KиМ.

Волфганг Петрич, бивши изасланик ЕУ за Kосово

ТРГОВИНСKИ РАТ У МАЛОМ

Ово је трговински рат у малом и та мера мора бити што пре повучена. Та одлука је у потпуној супротности с правилима ЦЕФТА, али и принципима ЕУ. Имамо већ довољно проблема с Kином, САД и Европом. Овакве мере су апсолутно контрапродуктивне на западном Балкану, где треба да се реше последња отворена питања, пре свега да се путем дијалога дође до решења између Београда и Приштине.

Јоханес Хан, европски комесар за преговоре о проширењу

ОДМАХ ДА СЕ УKИНЕ АKТ

Одлука приштинских власти крши споразум ЦЕФТА и принципе регионалне слободне трговине. Овај акт, који је штетан и за косовске потрошаче и компаније, мора одмах бити повучен. Kосово, као тренутно председавајући ЦЕФТА, има посебну одговорност.

Kурир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here