Срби масовно дају својој деци ова имена, јер мисле да су стара народна

Поделите:

Представљамо вам најпопуларнија женска имена код нас која су страног порекла

Сваки родитељ жели да назове своје дете именом са што лепшим значењем, али и да уједно испоштује и традицију своје земље. Међутим, у последње време су популарна имена за која се сматра да су наша, али њихово порекло не припада овој територији.

Представљамо вам најпопуларнија женска имена код нас која су страног порекла:

САРА – име хебрејског порекла, које има корене у Библији. Сара означава жену високог ранга, књегињу или владарку. Постоје и преводи: принцеза, богиња и висока светост. У Библији се спомиње као Аврамова жена, а ово име се може наћи и у Kурану.

ИРИНА – име грчког порекла и означава спокој или мир. Разне варијанте овог имена постоје, како у нашем, тако и у страним језицима, па се може чути и Ирена или Јерина.

НИKА – име грчког порекла, које проналазимо у грчкој митологији. Ника је кћи Титана Паланта и богиње Стикс, а представљена је као богиња победе. У римској митологији она је Викторија.

ЕМИНА – име арапског порекла са значењем сигурна, поуздана, верна. Варијација овог имена је Амина, како се звала мајке посланика Мухамеда.

ЗОЈА – ово је српска варијанта грког имана Зое и значи живот.

ЗАРА – име арапског порекла које означава нешто што што сјаји. На курдском језику ово име означава злато. У словенском језику пандан Зари је Зорја, богиња светлости, те се код Срба може наћи Зора, као варијанта овог имена, док је код Руса Зорја. Kод Словена назива се још и Зорја, Зора, Зарја, Зорy, Зоре или Зорзе, Зара- Зараница.
Значење имена Зара се може тумачити и као изведеница имена Сара.

МИА – име италијанског порекла, а претпоставља се да је Миа скраћена варијанта имена Марија. Може се писати са Ј или без њега- Мија или Миа. У романском језику означава милу особу или се преводи као фраза “мила моја”.

ДАНИЈЕЛА – име стерохебрејског порекла, и значи “Бог је мој судија”. У Срба ово име везало се за реч “дан”, те је давано женској деци која су се родила по дану.

АНАСТАСИЈА – име грчког порекла, јавља се и у облику Анастазија. У слободном преводу значи “Она која је васкрсла”. У нашој традицији Анастасија је била жена Стефана Немање, родоначелника српске свете лозе Немњића.

Опанак

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here