Срби одмах иза Амера по личном наоружању

Поделите:

Почела седма по реду легализација пиштоља и пушака од 1992. године, која ће трајати до октобра. Према “Вашингтон посту”, имамо више од три милиона комада оружја у рукама цивила

МИНИСТАРСТВО унутрашњих послова покренуло је акцију легализације оружја која ће трајати до 1. октобра. Циљ ове кампање је регистрација наоружања у поседу грађана, будући да се процењује да је Србија најнаоружанија земља у региону и пета по броју комада оружја у рукама цивила у свету.

У МУП подсећају да од првог јуна грађани могу да предају оружје и муницију или легализују нелегално у најближој полицијској управи, као и да неће морати да доказују његово порекло, нити ће одговарати што су га неовлашћено набавили.

Срби су већ годинама међу првима по броју комада “светлог оружја”. Према “Вашингтон посту”, у приватним рукама у нашој земљи налази се 3,050 милиона комада оружја, што значи да је просечно свака друга особа наоружана! “Смол армс сурвеј” је пре осам месеци објавио податке да смо други по броју комада личног наоружања, одмах иза Америке. По њима, Американци имају 112,6, а ми 75,6 комада на 100 становника.

Изузетно велики број пиштоља и пушака у поседу грађана пензионисани пуковник Војске Југославије Стојан Мијовић, између осталог, објашњава и “минулим радом” система одбране и безбедности.

– Бивша Југославија бележила је невероватну продукцију наоружања, од чега је позамашан део остао на овим просторима. Готово да није било припадника армије или полиције који радни век није завршио са најмање два или три пиштоља, а ЈНА је само официра имала око 25.000 – наводи Мијовић. – Грађански рат и широка доступност дугих и кратких цеви донео је нови талас личног наоружања који је преплавио Србију. Ово наоружање окосница је данашњег “црног фонда”, који се упркос напорима државе тешко смањује.

Број нелегалног оружја и даље је огроман, а процене последњих година варирају од 200.000 до 900.000. До сада је, од 1992. године, било шест покушаја легализације, са шароликим резултатима. Лане је на пример, од 1. јула до новембра, поднето око 300 захтева за регистрацију највише ваздушног, старог и ловачког оружја, а полицији је предато 1.410 комада, међу којима су и аутоматске и војне пушке, бомбе и 61.755 комада муниције. Годину пре тога, грађани су предали 7.500 комада оружја, међу којима је било и “шкорпиона” и ручних бацача. Највише оружја предато је 2003, непосредно после “Сабље” – 82.769 дугих и кратких цеви.

На овај проблем стручна јавност годинама гледа двојако. Многи се не слажу са повећањем намета на наоружање и пооштравањем прописа, сматрајући да ови потези грађане одбијају од легализације. Они се залажу за либерализацију, као најбољи пут за увођење оружја у легалне токове. Кажу, пооштравање прописа за поседовање, набавку и слично може да буде корак тек у другој фази, у којој би број комада “црног оружја” био сведен на најмању меру.

Међутим, много је и оних који верују да оволикој наоружаности погодују управо либерални прописи, које ће Србија морати да усклади са све оштријим прописима ЕУ. Ипак, у неким земљама, као што је Чешка, уставна новела о држању оружја стигла је до Сената, и њоме се тражи либерализација као у Америци. Она се правда бригом за безбедност грађана у ери појачаног тероризма.

за 13 година ОДУЗЕТО 212.439 КОМАДА
ЧАК 212.439 комада оружја МУП је одузео од грађана за 13 година (2003-2016.), што кроз легализацију, што кроз кривичне, прекршајне и управне поступке, показала је недавна анализа Центра за истраживање јавних политика. Према њима, у Србији је званично регистровано око 970.000 комада цеви. Током последње четири легализације из нелегалних у легалне токове прешло је 100.179 комада оружја и више од 2,4 милиона комада муниције. За око трећину предатог оружја поднесе се захтев за регистрацију, а Центар наводи неименовани извор МУП, који тврди да се број захтева стално смањује: преда се годишње 12.000-20.000 апликација.

Мијовић се слаже да многе државе узимају Америку као модел и либерализују прописе, правдајући то повећањем ризика због тероризма. Међутим, за разлику од Србије, код њих је то мање ризично, јер је број комада оружја на црно деценијама на самом минимуму.

Иначе, проценат жена које поседују оружје ја занемарљив, али су зато оне, према неким анализама, чак пет пута чешће жртве него мушкарци. Према подацима МУП, између 2012. и 2015. у породичном насиљу, у Србији, убијене су 124 жене, од чега 48 ватреним оружјем!

ЛЕКАРСКЕ ПРОВЕРЕ И САГЛАСНОСТ СУПРУГЕ

ЗБОГ великог ризика од породичног насиља ватреним оружјем, Центар за истраживање јавних политика предложио је, између осталог, да се важење лекарског уверења које се издаје за набављање, држање и ношење оружја смањи са пет на годину, највише две. У случају да лице буде одбијено, сугеришу да не сме поново да конкурише за дозволу годину дана, уместо садашњих шест месеци. Такође мисле да би пре издавања дозволе морала да се тражи сагласност супруге, као и да чланови породице морају да буду формално обавештени да је особа тражила дозволу за оружје, јер то није “приватна ствар”.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here