Срби односе остатке својих покојника и све мање обилазе гробове у Приштини

Поделите:

Поводом Задушница, православно гробље у Приштини обишли су расељени Срби из околних села, да би по традицији запалили свеће и одали помен својим најмилијима, преноси РТК на српском језику.

Ове године није било организованог превоза за расељене Србе који живе у Београду, Нишу и осталим градовима углавном у централној Србији, а градско гробље је, као и претходних година, делимично очишћено.

Како наводи РТК, са гробља у Приштини расељени Срби су неколико година уназад почели да односе посмртне остатке својих покојника, из године у годину све је мање Срба који обилазе гробове својих најмилијих, а нове хумке на гробљу у Приштини су права реткост.

“Сваки пут долазим за Задушнице, мада и мимо тога долазим овде сама. Данас је баш разочаравајућа слика, нема људи. Било нас је више који смо долазили, нема ни организованог превоза из Србије, дошли су само људи из околних села. Шта да радимо, један да дође опет значи”, рекла је Оливера Илић, рођена Приштевка која тренутно живи у Грачаници.

Помен упокојенима служио је приштински парох Саша Митровић.

РТК на српком језику наводи и да су Срби из Северне Митровице посетили православно гробље које се налази у јужном делу града.

Они су стигли организовано, аутобусима како би одали почаст својим преминулима.

Расељени Срби из Ђаковице одустали су од обиласка гробаља на Задушнице, наводећи као разлог лошу безбедносну ситуацију и могуће нападе и провокације.

Ало.рс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here