Срби “окупирали” Хитлеров завичај – 5.000 наших људи, ори се “Тамо далеко”, слави се слава!

Поделите:

У аустријском месту Браунауу, где је Хитлер одрастао, Срби су најбројнији и најцењенији досељеници

Адолф Хитлер у Другом светском рату побио је око 500.000 југословенских војника и више од милион цивила, а Срби су данас, у његовом родном граду, најбројнији и најцењенији досељеници.

У аустријском месту Браунауу, где се Хитлер родио и одрастао, живи више од 5.000 наших људи, што је чак четвртина од укупног броја становника. Срби тамо дословно – доминирају!

Наиме, Аустријанци из Браунауа који се стиде Хитлера и фашистичке прошлости, Србе веома цене и поштују. Дозволили су им да користе просторије старе католичке цркве, а постоје и два фолклорна клуба где се играју српска кола, као и један фудбалски клуб симболично назван ФK „Балкан”. Срби у Хитлеровом родном граду славе славу и све православне празнике, укључујући и Светог Саву.

А на Видовдан, отац Далибор Брнзеј служи помен нашим настрадалим војницима. Откуд толико Срба у Браунауу, прво је што смо га замолили да нам објасни.

– Срби су овде дошли још у време СФРЈ. Углавном раде у две огромне ливнице алуминијума, хемијском гиганту и фабрици за производњу мотора за мотоцикле. Недавно сам открио да у једној кући живи пета генерација Срба, што само потврђује да смо најстарији досељеници Браунауа – прича за Телеграф отац Далибор.

Црква је средиште окупљања наших људи. Ту долазе да попричају, траже савет, добију информацију. Често се после литургије организују и весеља.

– Свира се хармоника и певају наше песме. Најчешће „Тамо далеко” и „Одакле си, селе”… Лепо се слажемо и међусобно помажемо – поносно напомиње отац Далибор.

Хитлерово име ретко се помиње, а његова родна кућа је затворена. Градоначелник, који је са оцем Далибором кућни пријатељ, често га замоли да уради нешто чиме ће скренути пажњу са чињенице да је Браунау место где се Хитлер родио.

– Они не желе да се о томе прича. Радије ће говорити о Србима и њиховом животу овде, јер је ово град мира и толеранције. Испред Хитлерове куће налази се камен на коме је уклесано :”да више никада рата не буде”, и то је све што подсећа на туробну прошлост – наводи наш саговорник.

Телеграф

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here