Срби проговорили о рани која крвари Срби проговорили о рани која крвари: “Све је више откопаних гробова, данима не могу да се смирим!”

Поделите:

Огласио се и локални парох

– Све је више празних гробница на српском гробљу у Приштини, јер Срби који овде више не живе ексхумирају посмртне остатке својих најмилијих и сахрањују их у централној Србији. Замислите каква је то ситуација када је неко приморан то да уради. Морају људи да преносе кости одавде, туга – каже Kосара Ј. која је данас, за Задушнице, обишла православно гробље у Приштини.

Све је мање Срба који долазе на ово српско гробље које је зарасло у трњу и шибљу. Бројни порушени споменици указују на то да овде ни мртви немају мира.

Kосара долази редовно, али јој је сваки пут теже када види порушене споменике, зарасле парцеле и отворене раке.

– Разочарана сам због тога што видим да се све више преносе посмртни остаци и кости са овог гробља. Мислим да овде треба да остану, па макар не остало ниједно дрво, ниједан камен, али бар ће се знати да је ово православно гробље – каже Kосара.

Слика на православном гробљу из године у годину све је тежа, тужнија и суморнија. Све је више откопаних рака, а шибље гута надгробне споменике.

– Слика је све суморнија, сваки пут видимо по неки гроб да је празан, врше се ексхумације, не знам шта да кажем, то је слика и прилика нас самих – каже Саша Стефановић, који је некада живео у Приштини, а сада је смештен у Ранилугу.

Градимир и Добрила Јовановић редовно обилазе српско гробље у Приштини и кажу да су разочарани због стања у којем се оно налази. Сведоче да је Срба, који обилазе гробље, све мање.

– Верујте, кад видим да нема људи, сна немам. Све је више откопаних гробова и због тога данима не могу да се смирим – каже Добрила.

Приштински парох Саша Митровић каже да ископавање гробова и преношење тела није у складу са православном вером.

– Они треба да буду ту где су сахрањени – рекао је он.

Очигледно је да некима у Приштини не сметају само живи Срби. На сметњи су им и они који су давно умрли, или су побијени, па је њихово гробље дуже од две деценије запуштено. Управо је Приштина та која би морала и која треба да води рачуна о српском гробљу јер, тамо где нема гробља неког народа, он ту није ни живео.

То је, изгледа, Приштини и циљ, да побрише и сатре све што сведочи о томе да су Срби ту живели све до деведесетих.

У Приштини је пре ратних сукоба живело преко 60.000 Срба, а данас их ту нема.

ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here