Srbi progovorili o rani koja krvari Srbi progovorili o rani koja krvari: “Sve je više otkopanih grobova, danima ne mogu da se smirim!”

Podelite:

Oglasio se i lokalni paroh

– Sve je više praznih grobnica na srpskom groblju u Prištini, jer Srbi koji ovde više ne žive ekshumiraju posmrtne ostatke svojih najmilijih i sahranjuju ih u centralnoj Srbiji. Zamislite kakva je to situacija kada je neko primoran to da uradi. Moraju ljudi da prenose kosti odavde, tuga – kaže Kosara J. koja je danas, za Zadušnice, obišla pravoslavno groblje u Prištini.

Sve je manje Srba koji dolaze na ovo srpsko groblje koje je zaraslo u trnju i šiblju. Brojni porušeni spomenici ukazuju na to da ovde ni mrtvi nemaju mira.

Kosara dolazi redovno, ali joj je svaki put teže kada vidi porušene spomenike, zarasle parcele i otvorene rake.

– Razočarana sam zbog toga što vidim da se sve više prenose posmrtni ostaci i kosti sa ovog groblja. Mislim da ovde treba da ostanu, pa makar ne ostalo nijedno drvo, nijedan kamen, ali bar će se znati da je ovo pravoslavno groblje – kaže Kosara.

Slika na pravoslavnom groblju iz godine u godinu sve je teža, tužnija i sumornija. Sve je više otkopanih raka, a šiblje guta nadgrobne spomenike.

– Slika je sve sumornija, svaki put vidimo po neki grob da je prazan, vrše se ekshumacije, ne znam šta da kažem, to je slika i prilika nas samih – kaže Saša Stefanović, koji je nekada živeo u Prištini, a sada je smešten u Ranilugu.

Gradimir i Dobrila Jovanović redovno obilaze srpsko groblje u Prištini i kažu da su razočarani zbog stanja u kojem se ono nalazi. Svedoče da je Srba, koji obilaze groblje, sve manje.

– Verujte, kad vidim da nema ljudi, sna nemam. Sve je više otkopanih grobova i zbog toga danima ne mogu da se smirim – kaže Dobrila.

Prištinski paroh Saša Mitrović kaže da iskopavanje grobova i prenošenje tela nije u skladu sa pravoslavnom verom.

– Oni treba da budu tu gde su sahranjeni – rekao je on.

Očigledno je da nekima u Prištini ne smetaju samo živi Srbi. Na smetnji su im i oni koji su davno umrli, ili su pobijeni, pa je njihovo groblje duže od dve decenije zapušteno. Upravo je Priština ta koja bi morala i koja treba da vodi računa o srpskom groblju jer, tamo gde nema groblja nekog naroda, on tu nije ni živeo.

To je, izgleda, Prištini i cilj, da pobriše i satre sve što svedoči o tome da su Srbi tu živeli sve do devedesetih.

U Prištini je pre ratnih sukoba živelo preko 60.000 Srba, a danas ih tu nema.

alo

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here