Срби, Руси и Белоруси ударају на „највеће зло”

Поделите:

Заједничка антитерористичка војна вежба „Словенско братство”, у којој учествују јединице из Русије, Белорусије и Србије започела је на белоруском полигону Брецки.
Међународни батаљон и заједнички тимови овог типа су први пут формирани у историји заједничких вежби „Словенско братство“. Јединице из Русије, Белорусије и Србије изводиће антитерористичке вежбе као део широке миротворне операције – објаснио је руски високи официр Алексеј Сгибњев.

Како је додао, три земље показују да су успоставиле чврсту сарадњу и да се спремају да се заједно боре против „највећег зла нашег времена – међународног тероризма”.

Формирана су четири заједничка међународна тима, на челу једног од њих биће српски официр, два ће водити белоруски официри, а један официр руске војске.
Вежбе ће се у наредних осам дана изводити уз подршку руских војних транспортера ИЛ-76МД и белоруских војних авиона и хеликоптера.

Војни аналитичар Александар Радић за „Ало!“ оцењује да је ова вежба веома важна и корисна за Војску Србије.

– Увек када се вежба са другим армијама долази се, наравно, до корисниих сазнања и Војска Србије заиста у овом тренутку има прилику да људе шаље на разна места или буде домаћин разним војскама. Без обзира на сложене односе између Истока и Запада овог месеца, припадници српске специјалне бригаде су на вежби у Белорусији, а у базу Југ код Прешева стићи ће нам Американци и савезничке земље на неку другу вежбу. То је похвално, добро је имати што више активности и што више учити. Оно што је у прошлости највише оптерећивало нашу војску била је затвореност у односу на остале, то је наслеђе далеке прошлости и изолације земље и на крају водства, које се није трудило претерано око тога. Сада је прича другачија и то је врло битно, стичу се нова знања, гради се самопуздање људи, што је и циљ војске – објашњава он.
Јача углед ВС у свету

Војни аналитичар Владе Радуловић уверен је да ће учешће на овој војној вежби повећати углед наше војске у свету.

– Важно је вежбати и са представницима НАТО, али и свакако са представницима других оружаних снага, попут ових, јер на тај начин директно подижемо нашу оперативну борбену способност и јачамо углед наших оружаних снага у свету – каже Радуловић за „Ало!“.

Ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here