Срби са југа “за много пара” продају имовину Албанцима?

Поделите:

Иако према сведочењима грађана, на југу има оних који у име Албанаца купују имовину од Срба, и даље се без званичних података говори о албанској “окупацији”.

Министар Небојша Стефановић је рекао да “полиција неће да дозволи фиктивно пријављивање” и мењање демографске слике југа Србије, док председник Александар Вучић најављује да ће “ускоро изаћи са званичним подацима”.

“Већ пар година актуелна је тема о куповини земљишта и кућа у Нишу, Врању, Бујановцу, Медвеђи и Kуршумлији, али осим “играња са бројкама” и политичких изјава на ту тему, још нико из врха власти није изнео званичне и конкретне податке о томе“, пишу Јужне вести.

Према сазнањима новинара Јужних вести, у нишкој Општини Палилула грађанин српске националности понудио је свом комшији да прода стан Албанцу уз његово посредовање, а за много више пара него што стан вреди.

“Не знам да ли се он бави продајом за њих, али рекао ми је да може да прода станове. Албанци то купују за веће паре од тржишне вредности“, прича саговорник Јужних вести.

Дугогодишњи безбедњак и одборник нишке Скупштине Момир Стојановић каже да је државни Сектор безбедности упућен у то да Албанци са Kосова и Метохије купују од Срба имања и куће. Међутим, ни он никада није добио званичне податке о томе колика имовина Срба са Kосова, Медвеђе, Прешева и Бујановца је отуђена у последње четири године кроз купопродајне уговоре.

“Постоји податак да у Нишу, а то је нешто што ја нисам сада у стању да проверим, да су негде око 12.000 станова Албанци купили и то кроз фиктивне уговоре са Србима. Уствари направи се купопродајни уговор да ја вама дугујем 40.000 или 50.000 евра, колико кошта стан, и ако то у року од годину дана не вратим ви имате право да наследите стан“, каже Стојановић.

Он каже да је један од могућих разлога што јужњаци пристају да своју имовину за много пара “предају у руке” Албанцима сиромаштво, као и притисак да то учине.

За Стојановића је решење ових проблема “врло просто” и поручио је да институције у сектору безбедности не треба да буду у “инструментализованој функцији одбране политичке опције на власти”, већ да треба да одбране “виталне државне и националне интересе”.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић није одговорио на питања новинара Јужних вести о овој теми, али је о томе говорио пре пар дана на конференцији у Београду. Према писању медија, он поново није изнео никакве званичне податке, али је навео да “полиција неће да дозволи фиктивно пријављивање”.

Упитан да прокоментарише шта полиција ради да спречи косовске Албанце да купујући некретнине на југу Србије “мењају демографску слику”, Стефановић је рекао да постоји један део наших држављана албанске националности који покушава да створи лажну слику о њиховом присуству.

О томе је говорио и и председник Александар Вучић, који је недавно изјавио да ћемо ако не дође до разграничења са Албанцима “за 40 година да бранимо Врање”, али није изнео никакве званичне податке о “распродаји имовине на југу”. Међутим, рекао је да му “нису потребна никаква посебна сазнања” томе.

“Прођите “пипак” надомак Врања данас. У Бујановцу је било раније више од 50 одсто српског становништва, а данас је 41 до 42 одсто“, рекао је Вучић.

Он је најавио да ће детаљне податке о овој теми саопштити јавности ускоро.

 

južne vesti

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here