Срби са КиМ траже помоћ Владе!

Поделите:
ЗБОГ самовољног понашања косовске полиције која већ више од месец дана спорадично на административним прелазима између централне Србије и Космета забрањује улазак или излазак људима са исправама које издају полицијске управе измештене с Космета, представници Срба из Покрајине траже помоћ Владе.

Према речима Милана Радојевића, заменика косовског министра унутрашњих послова, косовска полиција већ дуже од месец дана забрањује прелаз административних линија грађанима с пасошима које издаје Координациона управа, док се забрана уласка или изласка особама с Космета са личним картама издатим у српским полицијским управама с Космета примењују спорадично.

– Сматрам да је ово питање веома проблематично, јер не постоји никаква законска уредба или основа за овакво понашање косовске полиције. Сматрам да у решавање овог проблема треба да се укључи и Влада Србије – каже косовски министар Радојевић, који је о овом проблему разговарао са готово свим представницима међународне заједнице на Космету, који су, како каже, потврдили да се о поменутом питању није разговарало у Бриселу и да ни они нису упознати с тим да постоји забрана коришћења српских докумената.

Према сазнањима „Новости“, проблем с документима издатим у српским ПУ са КиМ настао је пре више од месец дана, када су представнци тзв. косовске граничне полиције проследили писмено саопштење косовској полицији на свим административним прелазима о забрани тих докумената. Ова наредба је после реакције српских представника у косовским институцијама потом обустављена усменим путем, али се за личне карте издате у полицијским управама с Космета и даље спорадично примењује, у зависности од административних прелаза, док за пасоше које издаје Координациона управа забрана и даље важи.

НЕРЕГУЛИСАНО ПИТАЊЕ

– ИАКО се косовска полиција код ових забрана позива на наводни споразум о слободи кретања из 2011. постигнут у Бриселу, у том, као ни у каснијим споразумима, из 2014. или 2016, ово питање није споменуто нити регулисано – категоричан је Милан Радојевић.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here