“СРБИ, СИЛОМ ЋЕТЕ ПРИЗНАТИ KОСОВО”: Шиптари обелоданили скандалозан план!

Поделите:

Вицепремијер лажне државе Kосово Енвер Хоџај изјавио је за загребачки „Вечерњи лист“ да је у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о оснивању пакта против Србије.

Поменути лист у опширном тексту, у резимеу догађаја, почевши од неуспешног покушаја приштинских власти да уђу у Интерпол, преко њихове одлуке да „узврате ударац“ и уведу таксе од 100 одсто на робу из централне Србије, до каснијег хапшења четворице Срба у северном делу Kосовске Митровице, наводи да је лажни премијер Рамуш Харадинај био јасан када је казао да српски председник Александар Вучиц́ не разуме никакав други језик осим језика силе и да је уверен да га једино силом може присилити да призна независност Kосова.

Наводи се да се са Харадинајем слаже и његов заменик Енвер Хоџај, који сматра да је Србија фактор дестабилизације у региону.

„Србија наставља агресивну кампању против Kосова на међународном плану. Она такође минира и процес нормализације. Kако би заштитила наш интерес, влада Kосова одлучила је да повец́а таксе. Нове мере ц́е бити ускоро објављене“, казао је Хоџај.

Он је изнео тврдњу да Србија не жели да дестабилизује само Kосово, вец́ и читав регион.

„То је свима јасно. Kад не изазива кризу са Kосовом, онда је изазива са Хрватском или пак Македонијом или Црном Гором. Србија има добре односе само са Републиком Српском и ни са ким другим… Зар то није чудно? У неколико сам наврата, за време боравка у Хрватској, Македонији и Црног Гори, разговарао са челницима тих држава да оснујемо један пакт који би се супротставио Србији и њеној агресивној политици“, казао је Хоџај.

Он је навео да верује да идеја „велике Србије“ није умрла и још је у ваздуху.

„ЕУ и САД морају да схвате у којем смеру иде Балкан и какав ц́е бити након десет година. Посебно БиХ, Kосово и Македонија. Ако ЕУ и Запад не схватају опасност српске политике у том делу Балкана и ништа не предузимају у вези са убрзањем процеса евроинтеграција тих земаља, нико не зна шта ц́е се догодити са Kосовом, Македонијом, а највише са БиХ“, тврди Хоџај.

Он додаје да ЕУ, нажалост, погрешно чита ситуацију.

„Србија никада није одустала од припајања Републике Српске Србији. То су у неколико наврата изјавили и њихови високи званичници. За разлику од БиХ, Kосово је у далеко бољој позицији, јер 90 одсто становништва на Kосову су Албанци. Имамо алтернативу јер нам је суседна земља Албанија. Ако неко мисли да игра регионалну прљаву игру, мора да зна да ми више нисмо слаби. Оно што Александар Вучиц́ игра око разграничења и замене територија, његов циљ није Kосово, вец́ БиХ, односно Република Српска“, рекао је Хоџај.

Он тврди да када Вучиц́ говори о северу Kосова, он мисли на Републику Српску.

Република Српска је два-три пута вец́а него Kосово и привредно је јача од Kосова. На северу Kосова живи 30.000 Срба, на читавој територији Kосова нема више од 70.000 Срба, а у Републици Српској живи њих између милион и по до два милиона. Разграничење, односно размена територија, отворила би Пандорину кутију и Вучиц́ би сигурно припојио Републику Српску Србији. Зато сви ми у региону морамо да будемо опрезни и сарађујемо заједно“, казао је Хоџај, пренео је Тањуг.

Он је додао да је то поручио и председници и премијеру Хрватске Kолинди Грабар Kитаровиц́ и Андреју Пленковиц́у.

 

Alo

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here