Србија губи занатлије, ускоро ће морати да их увози

Поделите:

У средњим стручним школама и гимназијама остало је још 9.000 места после првог уписног рока, показују званични подаци.

Школу, коју су на списку одредили као први избор, уписаће 65 одсто ученика.

У средњим стручним школама и гимназијама остало је још 9.000 места после првог уписног рока, показују званични подаци.
Школу, коју су на списку одредили као први избор, уписаће 65 одсто ученика.

Председник форума средњих стручних школа Милорад Антић, казао је у јутарњем програму Прва ТВ, да је од окупног броја уписаних негде око 6.200 ђака у четворогодишњим школама, док је у трогодишњим школама 2.440 ученика.

Нико неће у трогодишње школе

“То значи да ми полако, али сигурно губимо занатлије. Ретко ко жели да се упише у трогодишње школе”, каже Антић.

Те школе нису популарне, иако су занимања за која школују веома добро плаћена. Зидари, армирачи, керамичари, стаклоресци су изузетно добро плаћени и њихова дневница креће се од 30 до 50 евра.

Разлог није материјални статус, него чињеница да та занимања нису цењена.

“Ту није само материјална основа, него питање достојанства, поштовања, неких привилегија које остали имају, а они не”, сматра Антић и додаје да ћемо ускоро бити принуђени да увозимо занатлије.

Сада, наводи, имамо ситуацију да приучени мајстори, који имају пар месеци курса или су нешто научили од мајстора, раде послове водоинсталатера, керамичара, стаклоресца.

Медицинска школа карта за одлазак

Медицинска школа одувек је била једна од најпопуларнијих средњих школа овде.

“Разлози за то су како одлазак у иностранство, тако и долазак до брзог радног места и студирање на Медицинском факултету или стоматологији”, објашњава Антић.

Друга по интересовању је Електротехничка школа и занимања техничар за информациону технологију, администратор мреже и техничар за рачунаре.

“То су изузетно тражена занимања и ја не знам зашто је Министарство просвете, заједно са директорима школа убацило та занимања у гимназије када припада електро струци”, додао је.

Гимназијама пада популарност

Иако су стручне школе популарне, чињеница је да гимназијама пада популарност.

Људи који живе у мањим срединама немају средстава да децу школују у гимназијама, јер их то обавезује да касније студирају, каже Александар Марков, председник Форума гимназија.

“А трошкови студирања су прилични. Не само куповина књига и слично, него и живот у већим градским центрима, као што је Београд, Нови Сад, Kрагујевац и други универзитетски центри”, објашњава гост Прва ТВ.

Има места у ИТ одељењима

Четвртина одељења у гимназијама је остала непопуњена, то је око 300 слободних места је остало у ИТ одељењима. Разлог за то је, по њему, што Србија нема толико талентоване деце.

“Не може ни свако да постане програмер. Јер да може онда бисмо сви били програмери и имали бисмо плату по 2.000 евра. Овде се, на један вештачки начин, покушава повећати тај број будућих програмера увођењем гимназијских стручних ИТ одељења, али мислим да то није добар пут”, сматра он.

ЕТШ Никола Тесла најпопуларнија

Kада поредимо средње стручне и школе и гимназије Електротехничка школа Никола Тесла је најпопуларнија међу средњим школама и она уписује 16 одељења првог разреда.

“А на територији Београда имате само 16 гимназија, па пута – у просеку – седам, осам одељења првог разреда. Просто, већи је број одељења и наравно да ће ту већи број поена опасти”, наводи он и каже да је предимензионирано да су гимназије изгубиле на популарности.

Већи проблем од тога је осипање и девалвација знања где с једне стране постоји масовно поклањање оцена, а с друге стране постоји проблем потпуно незаинтересованих ученика.

Неки родитељи не могу да школују децу

“Део ђака одлази у приватне школе, али постоји и велики број родитеља који су напустили државу незадовољни условима у којима живе и постоји један део родитеља, који, на жалост, нису имали ни средстава, ни могућности да своју децу школују, што је заиста велики проблем”, навео је гост Прва ТВ.

Дуално образовање је изузетно тражено и обично су сва места у школама које га имају попуњена, каже Милорад Антић.

“Практична настава је на високом нивоу и онда из њих излазе и мајстори и техничари”, објашњава разлоге популарности школа које имају дуално образовање.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here