Србија један од оснивача “Групе за подршку Путу свиле”

Поделите:

Делегација Народне скупштине при Парламентарној скупштини ОЕБС-а је један од оснивача “Групе за подршку Путу свиле”, која је формирана у Минску.

Ову неформалну групу основало је 17 држава и то Албанија, Азербејџан, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Грузија, Kиргистан, Црна Гора, Румунија, Србија, Таџикистан, Туркменистан, Турска, Шпанија, Швајцарска, Узбекистан и Украјина.

У оквиру ПС ОЕБС формирана је “Група за подршку Путу свиле” на иницијативу потпредседника ПС ОЕБС Азаја Гулијева из Азербејџана.

Група има за циљ подршку даљем развоју заједничке економске сарадње, промовисања економских и трговинских веза, развоју мултимодалних траспортних коридора, као и слободном протоку људи, роба, услуга и капитала.

Говорећи на оснивачком скупу, шеф делегације Народне скупштине Стефана Миладиновић рекла је да Србија активно учествује у процесу сарадње Kине и 16 држава централне и источне Европе и оценила да су потенцијали за сарадњу велики, те да ће највећу корист од реализације бројних пројеката имати грађани држава на Путу свиле.

У Минску се од 5. до 9. јула одржава 26. редовно годишње заседање Парламентарне скупштине ОЕБС-а, на коме учествује и делегација Народне скупштине Србије.
Тањуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here