Србија међу шест земаља које су добиле ракету на Фејсбуку! А све то због пара!

Поделите:

Корисници Фејсбука у Србији могли су да примете велику промену пошто су са странице за прилив вести („њуз фид“) уклоњене објаве организација, а словачки новинар Филип Струхарик навео је да је то случај у свега шест земаља.
Према Струхарику, уреднику словачких новина „Деник н“ (Дневник Н), Фејсбук је у Словачкој, Србији, Камбоџи, Шри Ланки, Боливији и Гватемали на примарном „њуз фиду“ оставио само објаве пријатеља и плаћене рекламе (спонсоред постс), наводи портал Мидијум (Медиум.цом).
Објаве (постови) организација, односно страница (Паге) измештене су у посебан део (Еxплоре феед), а да би оне биле враћене у главни „њуз фид“, те странице за то морају да плате.

Струхарик је навео да му је званичник компаније Фејсбук рекао да је реч о експерименту који ће трајати неколико месеци и да нема планова да се промена уведе на глобалном нивоу.

Промена је у Србији и других пет земаља несумњиво утицала на знатно смањење видљивости објава (реацх) страница, а вероватно ће највише бити погођени они који имају честе објаве, као што су медији.

Струхарик је навео да су профили неких словачких организација, односно странице (Пагес), имали у четвртак и петак пад видљивости објава за чак две трећине у односу на период пре увођења промене.

Странице словачких медија бележе четири пута мању интеракцију, мерену лајковима, коментарима и прослеђивањем (схаре), али Струхарик додаје да је промена погодила само мање медије, а не и највеће који имају велик број пратилаца.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here