„Србија неће преместити амбасаду у Јерусалим ако Израел призна тзв. Косово“

Поделите:

Србија неће премјестити амбасаду у Јерусалим ако Израел призна Косово и признање самопроглашеног Косова заоштрило би односе са Србијом, пише Џерузалем пост позивајући се на извор близак предсједнику Србије Александру Вучићу.

Израелско признање самопроглашеног Косова као независне земље заоштриће односе са Србијом, упркос томе што је то у оквиру споразума које су балканске земље потписале у Бијелој кући, тврди за израелски лист извор близак предсједнику Србије.

– Србија неће преселити своју амбасаду у Јерусалим ако Израел призна /самопроглашено/ Косово као независну земљу – рекао је извор, који је, како се наводи, добро упознат са споразумом потписаним у Вашингтону.

– Штавише, овај потез Израела нашкодио би иначе блиским односима између Израела и Србије и они никада више неће бити исти. Толико је једноставно – каже извор који додаје да „многи тврде да би Израел који призна тзв. Косово био попут земаља које једнострано признају Палестину“.

Џерузалем пост преноси саопштење Вучићевог кабинета да је прошле недјеље дошло до „велике расправе“ између предсједника Србије и америчких преговарача око израелског признања независности самопроглашеног Косова.

– Мислили су да треба да позовемо Израел да призна /самопроглашено/ Косово, а ми смо рекли да не можемо јер то подрива нашу политику. Рекли смо да ако се Израел и Приштина сложе око тога – у реду – изјавио је Вучић.

– Такође смо рекли Израелу да ће ако буду поштовали Србију, наша земља ће премјестити амбасаду у Јерусалим – рекао је Вучић.

Џерузалем пост пише да би „поштовање Србије“ могло значити непризнавање самопроглашеног Косова.

Раније ове године, Србија је најавила да ће отворити трговинску канцеларију у Јерусалиму и шаље делегацију у Израел ове недјеље с тим циљем.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here