СРБИЈА ПОТРАЖУЈЕ СВОЈУ ИМОВИНУ У ХРВАТСKОЈ: Пљуште тужбе због одмаралишта на ЈАДРАНУ

Поделите:

Успркос бројним споразумима, велике несугласице двеју држава и даље постоје

На јавни позив Републичке дирекције за имовину (РДИ) Србије стигло је око 130 пријава предузећа и државних управа које потражују своју имовину – већином одмаралишта по јадранској обали, пише српски Блиц Српска преузећа, локалне самоуправе и државне установе не могу до своје имовине у бившим југославенским републикама, најатрактивнији објекти налазе се у Хрватској, међу којима су многи већ продаји другим власницима.

Тако је, на пример, Аутономна Покрајина Војводина за објект на Бледском језеру – који сада користи Министарство обране Словеније – покренуло опомену пред покретање судског поступка, а то је већ урађено у вези с вилама “Војводина” у Ловрану и Цриквеници, које су у међувремену одлуком т судских органа пренете у власништво МУП-а Хрватске, односно Хрватског фонда за приватизацију.

Пријаве за реституцију доставиле су и бројне друге српске институције – од Града Београда који потражује вилу на Бледу у Словенији, до Kазнено-поправног дома Сремска Митровица који тражи да му се врати хотел “Дубравка” у Башкој Води, поред Макарске. Но, како неслужбено дознаје Блиц из Министарства правде, колико је њима познато, хотел “Дубравка” је продан приватнику. Само подузеће за туризам “Рекреатурс” потражује некадашње одмаралиште “Београд” у Ровињу од 900 лежајева, некадашње одмаралиште “Србија” поред Дубровника с 375 лежајева и бунгалове “Стари град” у Биограду на Мору од скоро 200 лежајева. Имали су још одмаралишта на неколико хрватских отока, али нису власници земљишта па их и не траже.

– На све позиве Дирекције смо се јављали, али индивидуално нисмо тражили ништа нити покретали поступке пред хрватским судовима. Kолико знамо, одмаралиште “Београд” користи Творница духана Ровињ, одмаралиште код Дубровника је порушено, а у Биограду на Мору један део одмаралишта користе часне сестре Kатоличке цркве – рекли су из овог подузећа. Према подацима из РДИ, “Симпо” из Врања потражује 2.100 метара квадратних пословног простора у Самобору. РДИ су се јавили и зрењанинска месна индустрија „Бек”, суботички „Војпут”, Југобанка, крагујевачка „Застава”, панчевачка „Утва”, „Пионир” из Суботице који има некретнине у Сплиту и многи други. Своју имовину потражују и Основна школа „1. октобар“ Башаид, ОШ „Јован Стерија Поповић“Београд, као и Градски центар за социјални рад Јагодина.

Србија је потписала Анекс Г Споразума о сукцесији који би требало да врати имовину наших подузећа. Позваћемо Хрватску, где је највише такве имовине, да закључи билатерални споразум са Србијом. Ако то не буду желели, ићи ћемо на арбитражу која има снагу јачу од закона – изјавио је Јован Воркапић, директор РДИ. Иако је на јавном позиву рок за доставу пријаве и документације за одузету имовину био 5. новембар ове године, РДИ и даље прима нове пријаве које им, како кажу, пристижу свакодневно.

По процени ове институције, вредност зграда, станова и одмаралишта које субјекти из Србије потражују у Хрватској је око 1,8 милијарди еура, а у другом смеру износ је око 800 милиона еура. Хрватска од 1992. године сву покретну и непокретну имовину српских правних лица на својој територији конфисковала је, без накнаде, а посебним законом из 1994. године та имовина уписана је као државна и дата на располагање Фонду за приватизацију. Део је тако и продан.

 

Espreso

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here