Србија препуна археолошких налазишта – у Чортановцима пронађено римско насеље

Поделите:

На траси пруге у Чортановцима пронађено римско насеље
Археолошко „благо“ још из доба Римљана старо више од 17. векова, које најбоље сведочи о животу старих цивилизација, пронађено је након археолошких истраживања у Чортановцима на локалитету Просјанице. На месту где се гради брза пруга ископани су остаци римског гробља, домаћинстава ,водовода и предмета на основу којих ће се вршити даља истраживања о овом локалитету. Археолошке радове на ископавању је започео крајем јануара Покрајински завод за заштиту споменика културе на челу са тимом стручњака археолога.

-Локалитет „Просјанице“ је одавно познат јер се ту налази Римско утврђење које је још 1962.године проглашено за археолошко налазиште од великог значаја. Траса железничке пруге која се гради и модернизује се налази непосредно поред Римског утврђења,а на простору поред су се према нашим истраживањима налазила два гробља и стамбени део насеља наводи Ивана Пашић, археолог Покрајинског завода за заштиту споменика културе и објашњава:

-Према досадашњим истраживањима два гробља су смештена са две стране утврђења и удаљена су неколико стотина метара. Ради се о периоду између 3. и 4. века нове ере када је и постојало Римско утврђење у којем је војска бранила римску границу од напада који су у то време били учестали истиче она.

-Упоредо са војним утврђењем развијало се и насеље, тако смо током истраживања, осим војника пронашли скелете жена и деце. Са друге стране утврђења открили смо делове водовода, који је са неког извора спроводио воду до утврђења. Правац водовода удара на улазну капију утврђења, а поред њега се налази систем ровова који су га окруживали. То је представљало додатни систем одбране истиче Ивана и каже да су пронашли и стамбене објекте у непосредној близини са остацима зидова и огњиштима.

Kада је реч конкретним предметима наводи се да је пронађено доста керамичког посуђа за храну, гвоздених предмета, алатки, нешто оружја (гвоздених врхова стрела), стаклених премета и новчића (плата коју су примали војници).

-У та два гробља смо открили скелете, неки су укопавани у обичне земљане раке а за поједине су прављене посебне гробне конструкције од опеке. Те конструкције су прављене у виду сандука који су имали кров, те мало подсећају на кућу,а у њима су сахрањивани важнији чланови истиче Ивана Пашић археолог.

Према њеним речима радови на ископавању треба да буду настављени с обзиром да упореду теку радови на изградњи брзе пруге.

-У зависности од тога колики је обим њихових радова, односно колико они планирају да тај простор користе у грађевинске сврхе, ми морамо да искористимо да спроведемо наша истраживања како локалитет не би био уништен и прекопан. Ми морамо да истражимо и установимо шта се све ту налази, потом да сакупимо материјал и документујемо.

-С обзиром да ће се на том месту налазити железнички вијадукт, радили смо на местима где ће се налазити стубови вијадукта, а предстоји нам да истражимо део јужно од поменуте трасе.

На крају разговора Ивана истиче да ће сав материјал који пронађу на локалитету бити послат у Покрајински завод за заштиту споменика културе на даљу обраду.

-Сав тај материјал мора најпре да се очисти, да се залепе делови једног предмета, потом да се фотографишу и формира документација о метеријалу. То је стандардна процедура након чега се све пакује и шаље у мУзеј на трајно чување каже на крају она.

Радове на истраживању локалитета у Чортановцима су обишли и надлежни из Туристичке организације општине нђија, а како је истакла директорица Маја Бошњак, инђијска општина има велики број археолошких налазишта која чекају да буду откривена.

Археолошки локалитет Просјанице у Чортановцима је на државном нивоу добио категорију локалитета од великог значаја. Од прошле године се сва римска гранична утврђења на Дунаву налазе на УНЕСЦО прелиминарној листи светске културне баштине.

pazovaindjijavesti.com

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here