Србија све старија, ове године ипак више беба него прошле

Поделите:

Министарка без портфеља задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је данас да Србија има изузетну стратегију за подстицање радања још од 2008. године, али да је примена у пракси проблематична

Она је за телевизију Н1, рекла да мало људи зна своја права и не користе могућност скраћеног радног времена, али да зато треба дати и бенефите послодавцима.

Ђукић Дејановић каже да смо стари и да је просек живота у Србији до скоро био 42,7, а сада је 42,9 и да то говори о репродуктивном потенцијалу наше земље.

Она наводи да се у неким местима, на пример, у Црној Трави, дешавало да се за годину дана не роди ниједна беба, Ђукић Дејановић је навела да се последњих десет месеци ради на пронаталитетним мерама и да је важна улога и локалне заједнице, као и оснаживање породица и разговор са њима.

„Прошла година је била најгора, од када се прати радање беба. Ипак, охрабрује податак да је родено 1.480 беба више у овом периоду него прошле године“, рекла је министарка.

Она је додала да је наталитет јесте проблем, да јесмо старији као народ, али да са друге стране живимо дуже.

Ђукић Дејановић каже да на одлуку о рађању детета утиче и сиромаштво, али да то није најбитинији фактор додајуци да постоје скандинавске земље са много бољим стандардом које имају сличне проблеме као Србија.

Она је коментаришући појаву да поједини делови земље остају празни рекла да не можете никоме забранити да се пресели.

„Не можете неком човеку забранити да се пресели из неког малог места, да нађе посао и школује дете, али може да се уради нешто на томе да има те услове и код своје куће“, навела је Ђукић Дејановић.

Она је рекла да Србија има изузетну стратегију за подстицање радања још од 2008. године, али да је проблематична примена у пракси.

„Људи који су запослени тешко се одлучују на друго дете, одлажу планирање првог детета. Све касније се стварају брачне и ванбрачне заједнице које јесу предуслов за планирање породица, па према статистици, жене у њих улазе у 28, 29. години, а мушкарци у 32“, казала је министарка.

Она је додала да истраживање обављено међу 126.000 запослених показује да је законска норматива коректна, али да је послодавци и радници не знају.

Министарка наводи да се не користе довољно законом омогућени некласични облици радног времена.

„Имате могућност да не буде фиксно радно време, могу да бирају радно време, раде од куће, скраћено радно време, „парт тиме“…Те разне облике некласичног радног времена не користимо довољно, а то би родитељима дало могућност да усклади родитељску обавезу са радном“, истакла је Ђукић Дејановић.

Она је додала да се послодавци не интересује за ову тему, као и да они од државе очекују неке бенефите, везане за порез, уколико пружају такве могућности родитељима.

Коментаришући случајеве када труднице запослене не одређено време остају без посла након што саопште послодавцу да су у другом стању, Ђукић Дејановић је рекла да је то чињеница и да представља грубо кршење закона.

„Закон о забрани дискиминације индиректно је прекршен, нема дискусије да се у реалности то не догађа, мораћемо да изнађемо начин да ситимулишемо послодавце који нису такви“, каже министарка, додајући да кажњавање неће дати неке резултате.

Она је рекла да не одустаје од борбе када је у питању број абортуса у Србији.

„Не одустајем, не само ја, него струка. Ми смо у самом врху у Европи по броју прекида трудноћа код малолетница, и то највише говори о образовању“, рекла је Ђукић Дејановић.

Она је додала да је образовање у школама и у породицама у тој области затајило, јер је често у породици „срамота о томе причати“.

Ове године од 5. разреда ће дечаци и девојчице имати сексуално образовање у оквиру физичког васпитања.

„Ако родитељи немају праве речи, добро је да узму „водиче“, да се посаветују у Дому здравља. Последице нежељених трудноћа су нешто што у основној школи деца треба да знају“, рекла је министарка.

Као пример добре демографске политике, министарка је навела кампању у Данској „Учините то за Данску“, волите се за Данску.

Данци су то јако озбиљно схватили, они су дошли до сваког човека, у породици, у фирми, причало се о томе да Данској недостају бебе, да их то што их нема довољно доводи у катастрофу, вођена је огромна медијска кампања данске државе, навела је Ђукић Дејановић.

„Стопа природног прираштаја је -5,1 а била је -5,3… Али не зато што се рађа више беба, и даље се рађа 9,3 беба на 1000 становника, него зато што је смањена смртност“, каже она.

Министарка је навела да су са САНУ имали изванредан скуп о бољој демографској будуцности.

„Стручњаци различитих профила су давали сугестије, а ми у Влади, који се овим послом бавимо, сами смо себи обезбедили едукацију од тих стручњака, да бисмо правилно разумели које законе треба да донесемо зарад боље наталитетне будућности“, рекла је Ђукић Дејановић.

Она је додала да без економског развоја и већег упошљавања не можемо говорити да ће ови параметри бити бољи, као и да је проблем и то што нам одлазе најамбициознији људи из земље.

„Треба нешто да урадимо, не само да кукамо што нам се то догађа, него да правимо мостове са њима, са институцијама у којима они раде, то је у плану и морамо да видимо са управом за дијаспору да радимо на томе, јер се до сада веома мало радило“, закључила је Ђукић Дејановић.

Танјуг

Поделите:

1 коментар

  1. Једини спас је у великом броју МЛАДИХ. Стари су завредели ЗАБОРАВ – таква срамота и ПРОДАЈА туђинима (фашистима, османлијама, нацистима, комунистима) НИКАДА није забележена – не само у Србији, или на Балкану, ВЕЋ НИГДЕ у свету. Једина конкуренција су енглески племићи у два века по Хенрију 8. – мало у англиканску, мало у католичку цркву…

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here