Србија земља чуда: Русима нудили и српски киви

Русија затражила од Србије да јој достави тачне површине под засадима воћа са којих извозимо. Код нас се воде 22 истраге због реекспорта, а последње биле заражене пљоснате брескве

Поделите:

ВИДЕЛИ су поједини трговци да од реекспорта воћа и поврћа за Русију могу да зараде и није их брига колику штету наносе српском аграру. У нашој земљи, тренутно се воде 22 истраге због сумње да воће које шаљемо за највећу земљу света није пореклом из Србије, већ је увезено, па само прослеђено даље. Њихову безобзирност показује и то да су Русима нудили и српски киви, српске мандарине, а последња кап у мору биле су заражене пљоснате брескве, које се код нас готово и не производе. Зато је Русија почетком октобра тражила од наше земље да достави тачне површине под засадима воћа и поврћа које се извози у Русију.

 

Србија је формирала радну групу, чији су задаци контрола и фитосанитарна безбедност производа биљног порекла. Русију највише интересују пошиљке робе из “забрањене” Европе, за које је Москва спустила рампу. Руске колеге саветовале су нашим инспекторима да раздвоје контролу малих и великих произвођача, да се појача контрола малих, јер они и представљају највећи фитосанитарни ризик.

Оно што Русију највише из Србије и интересује јесу наше јабуке. Како нам је испричао Иван Костић, потпредседник “Делта холдинга”, задужен за пољопривреду, ове године очекује се род јабука од око 300.000 тона. Наша земља је једна од најдинамичнијих у погледу раста производње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Naše voće i povrće ubrzano do Rusije

– Русија је до сада била највећи светски увозник јабука – објашњава Костић. – У последњих пет година, међутим, тај увоз се смањио за невероватних 50 одсто. Тренд смањивања ће бити настављен, али је српско учешће у руском увозу порасло. Сада је Србија највећи снабдевач Русије квалитетном јабуком. ЕУ производи око 12 милиона тона јабука годишње. Ове године род је нешто мањи због пролећних мразева, а “Делта аграр” је у априлу и мају, захваљујући људском и технолошком капиталу, успео да спречи велике губитке.

НАУЧНА ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИЦИ Росељхознадзора – Институт за здравље животиња и Институт за контролу безбедности намирница, најавили су да ће ових дана доћи у Србију. Према плану, посетиће Ветеринарски институт у Новом Саду, како би закључили меморандум о научној сарадњи.

Како објашњава Костић, трговци који се баве реекспортом наносе огромну штету целокупној српској привреди, не само директну и материјалну, већ руше кредибилитет и реноме наших привредника и произвођача.

– Реакција државе и санкције када је реч о реекспорту су питање регулативе и контроле – сматра Костић. – Уколико желимо да изградимо бренд и да се одржимо на извозним тржиштима, од којих је руско највеће, реакција мора бити бржа, а санкције такве да се исти прекршаји не понављају.

Производња јабука у Србији, иако је последњих година у експанзији, није нимало лак посао. За подизање савременог јабучњака, прича Костић, потребна су велика улагања. Потребно је инвестирати у заштиту садница од града, јаког сунца и мраза. Важно је истаћи да инвеститори у Србији очекују и већу помоћ државе.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here