Србијанка Турајлић подржала покрет #1од5милиона: Излазак на изборе је примерен њиховим годинама

Поделите:

Професорка БУ у пензији Србијанка Турајлић оценила је у Дану уживо да је одлука Удружења „1 од 5 милиона“ да изађу на предстојеће изборе „потпуно примерена њиховима годинама“, као и да јој је жао што ће се та деца на крају разочарати.

„Не бих их нападала ни осуђивала, просто човек мора да има разумевања за њихове године“, каже она.

Kоментаришући одлуку Удружења „Један од пет милиона“ да изађу на предстојеће изборе, Турајлић каже да јој звучи „потпуно примерено њиховим годинама“.

„Просто ми је криво што их људи оптужују да су Вучићеви или не знам чији сарадници. Мени је потпуно јасно да кад ви имате године које они имају и нађете се на бини годину дана и сви вам одушевљено пљескају, уобразите да цела Србија само вас чека као спасиоца“, каже она.
Према њеним речима, „пошто им се не допада ништа друго или им се чини да други не раде добро и почну да верују да само они могу добро да ураде“.

„Жао ми је што ће се та деца на крају разочарати, као што је Не давимо Београд самостално изашао на градске изборе под истом заблудом. Не бих их нападала ни осуђивала, просто човек мора да има разумевања за њихове године“, каже она.

Ипак, не верује да ће прећи цензус.

„Не верујем да су много познати ван круга који је долазио на протесте, а тај круг је ипак недовољан. Плашим се да ће после овога изгубити активизам, а ако задрже, можда их једног дана видимо као озбиљне играче на политичкој сцени“, сматра она.

Говорећи о бојкоту избора, каже да је ПСГ великом већином гласова одлучио да иде у бојкот.

„Ја сам члан политичког савета ПСГ, ја ту одлуку прихватам, до краја је емотивно разумем, нисам сигурна да је то добра политичка одлука, али је она у овом тренутку једино могућа“, каже она.

ПСГ је напустио један број чланова, а као разлог су навели то да се „одлуке доносе у малом кругу људи“.

Турајлић каже да „30 година уназад, у свакој организацији имате један број људи који је незадовољан“.

„Ово што се дешава са Н1 је нечувено. Немам Твитер, не могу да се укључим у иницијативу, али мислим да мора да се гледа Н1“

„Мисли да много ради, а да га други не цене, да су други под светлом рефлектора… Имате 1.000 људских сујета, које како организаија почиње да напредује постају све израженије. Сви проблеми су настали онда када је, захваљујући имиџу нашег председника, видљивост ПСГ почела да расте. И онда се човек запита ‘где сам ту ја’. Неминовност сваке организације, не бих томе придавала велику пажњу“, каже она.

Kоментаришући најављено уједнињење Демократске странке, каже да гледа то са интересовањем и стрепњом.

„Мислим да ПСГ треба да постоји зато што ДС после губитка избора 2012. године, па надаље, није успела да се опорави од тога, да поново добије поверење грађана и постане она странка за коју смо сви гласали 20 година уназад. И даље мислим да је потребна овој земљи, имам проблем да видим ДС у СзС, имам утисак да се губи у том Савезу, уместо да добија на снази, али ако они то желе…“, каже она.

Према њеном мишљењу, СЗС не може бити хомоген, као скуп људи који имају различито мишљење о многим стварима, али заједничку идеју да тренутна власт није добра.

„Ако сам и веровала да је то добро, мислим да нас је 2000. година научила да је управо то погрешно, јер то и кад победи, сутрадан ујутро почиње да се распада и да подмеће клипове да се ништа не би урадило“, каже она.

Причом о бојкоту не причамо о ономе шта би требало урадити када би били избори, сматра она.

„Све се сведе на кукање, немамо фер услове, Вучић крши Устав…, али то је нешто што ми сви гледамо дневно и бесмислено је да сате и сате трошимо причом о томе, уместо да грађане заинтересујемо за различите политике, па једног дана кад дођемо до фер и поштених избора, да знамо“, каже она, додајући да мисли да би то могло да извуче опозицију из „тог бављења самом собом и Вучичем и да се види шта треба радити“.

Према њеном мишљењу, „ово што се дешава са Н1 је нечувено“.

„Немам Твитер, не могу да се укључим у иницијативу, мислим да мора да се гледа Н1. Мислим да би гледаоцима могла мало да се појасни та економска страна, имам утисак да то грађанима није довољно јасно, да се опет ради и о политичком притиску, али треба појаснити и одакле тај политички притисак“, каже она.

Износећи мишљење о томе ко би могао да уђе у парламент након избора, Турајлић каже да очекује да ће владајућа странка да „активно подржи десне странке које формира да уђу у Скупштину“.

„Kао показну вежбу да се види да има и горе од њих, то им је јако важно, на начин на који је Милошевић својевремено уводио Шешеља у Скупштину“, каже она.

Истиче да „није спремна сваку странку која учествује на изборима да оптужи за сарадњу с Вучићем“.

„Имају просто људи своја убеђења и понашају се у складу са тим. Мислим да је за демократску земљу ужасно важно да се то поштује“, каже она.

Турајлић мисли да опозиција мора много озбиљније да ради, да објасни људима.

„Мислим да се то недовољно ради, сви скупови се своде на то да ми кажемо нешто о актуелној власти, народ почне да вришти, одушевљено пљеска и то је то…“, каже он.

Верује да ће бојкот утицати на излазност, али каже да не зна како ће се излазност мерити.

„Немате контролора, нама могу да саопште да је излазност била 99 одсто или 103 одсто… Никад нећемо сазнати, никад нећемо моћи да докажемо да они који нису изашли су подржали бојкот“, сматра Турајлић.

Данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here