Srbijo, džabe si rušila Miloševića

Podelite:

“Lustracije u Srbiji nije bilo zato što se opozicija koja je došla na vlast posle 5. oktobra s različitim motivima borila protiv Miloševića. Jedni su se borili protiv Miloševićevog nacionalizma, drugi protiv socijalizma, a treći protiv njegove ratne politike”, kaže Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava iz Beograda, prenosi “Radio Slobodna Evropa”.
Inače, zakon o lustraciji donet je 2003. godine za vreme vanrednog stanja u Srbiji, posle ubistva premijera Zorana Đinđića. Ali on nije mogao da bude primenjen zato što nisu bili otvoreni dosijei tajne policije. Međutim, sve i da je taj zakon primenjen, on ne bi imao velikog efekta, jer je predviđao meku lustraciju – dodaje Rakić Vodinelić.

Istoričar iz Novog Sada Milivoj Bešlin navodi da Zakon o lustraciji nikada nije primenjen zbog odsustva političke volje.

– Društvo je suviše duboko bilo involvirano u sve ono što se dešavalo devedesetih godina. Miloševićev režim je u velikoj meri bio izraz autentične volje građana Srbije, većina je prihvatala ciljeve i metode njegove politike. Međutim, kada su ljudi postali nezadovoljni rezultatima, to jest kada su nastupili porazi, oni su uskratili podršku Miloševiću i okrenuli se novim kreatorima te iste nacionalističke matrice. To je bio glavni razlog zašto je u Srbiji bilo nemoguće sprovesti lustraciju – smatra Bešlin.

– Milošević je dobio podršku širokih slojeva stanovništva upravo zbog toga kakav je bio. U tome treba tražiti razloge zašto je Srbija tada išla mimo sveta, zbog čega je odbacila promene i nije krenula putem kojim su išle druge istočnoevropske države – dodaje on.

Vučić se odmah po dolasku na vlast čuvao da afirmativno govori o devedesetim, a danas to otvoreno radi.

– Podsetiću da su pri kraju Miloševićeve vlasti plate zaposlenih u osnovnim i srednjim školama bile oko 25 maraka, da bi posle dve ili tri godine bile preko 250 evra. U vreme Miloševića u Srbiji je bila inflacija kakva nikada nije zabeležena nigde u svetu. Svi resursi su bili upropašteni.
Nažalost, 5. oktobar je politički demonizovan i to sa priličnim uspehom. Verujem da većina građana gleda na 5. oktobar kao na izneverenu šansu i krivicu za to pripisuje isključivo vlastima koje su došle nakon pada Miloševića – kaže Vesna Rakić Vodinelić.

slobodnaevropa.org

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here