Србију напустило 10.000 лекара, плата и 5.000 ЕУР

Поделите:

Претпоставља се да је око 10.000 лекара отишло на рад у иностранство из Србије у протеклих 20 година.

Од Лекарске коморе Србије око 800 лекара годишње затражи сертификат добре праксе, који је неопходан за запослење у одредјеним земљама, наводи лист Политика.

Лист наводи да неке земље уопште не захтевају овакве сертификате, као и да се претпоставља да око 400 лекара користи сертификате како би радили викендом у државама окружења, док око 200 њих одлази у иностранство на усавршавање и дошколовавање.

„Немачка лекарска комора нам је у фебруару потврдила да тамо ради око 460 наших лекара. Раније је било тешко нострификовати диплому у тој земљи, а сада је лако јер имају дефицит лекара, па су спустили критеријуме“, наводи Политика.

Директор Лекарске коморе Србије Милан Динић је оценио да је већи проблем од емиграције медицинског особља тај што „медицинари углавном хоће да раде у великим градовима“ и што не желе да се после студија враћају у зравствене установе у мањим местима.

По његовим речима, због бољих плата и услова рада се лекари исељавају у много богатије земље, док Србија има позитивну миграцију медицинара из Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Председник Управног одбора Коморе здравствених установа Србије Георгиос Константинидис је казао да су плате у лекара у развијеним земљама од три до седам пута више него у Србији, а да професори специјалиссти могу да зараде између 4.000 и 5.000 евра месечно.

„Тешко је спречити одлазак здравствених радника у друге земље. Једни начин је повећање зарада. Поздрављам одлуку да се увећају њихове плате у Србији, али то није довољно. Румунија се суочавала са сличним проблемом као и ми, па је донела одлуку да се плате лекара повећају са 1.000 на 2.800 евра, а сестара са 530 на 980 евра, чиме су миграције смањене“, навео је Константинидис.

Председница Синдиката медицинских сестара и тејничара Радица Илић је навела да се више од 150 здравствених установа у Србији суочава са мањком радне снаге, а зог чега очекује да ће у следећих десет година држава омогућити преквалификације за медицинско особље.

Она је додала да Србија није једина земља која се суочава са овим проблемом, као и да се дешава да Немци медицинске раднике „врбују“ још у средњој школи, што им је јефтиније него да школују сопствени кадар.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here