Србима не дају чак ни кисеоник!

Поделите:

НА Косову и Метохији пале ломаче за робу из Србије, као што су нацисти на ломачи спаљивали јеврејске књиге. На делу је најгора врста нацизма, којим се неки људи поносе. Чак су нам и кисеоник за болницу у Косовској Митровици зауставили. И албанске трупе из база “Белведере” и “Врело” кренуле су ка северу, сместиле су се на само три минута од Косовске Митровице, али смо добили информације да је Кфор спреман да их заустави ако покушају да уђу у град.

Овим алармантним порукама председник Србије Александар Вучић отворио је састанак у четвртак са представницима Срба на Косову и Метохији, дан након бесмислене одмазде Приштине, која је подигла таксе на српску робу за сто одсто и погазила све важеће уговоре са ЕУ.

Шеф државе је открио да иза свега очигледно стоји план појединих фактора да изазову инциденте, окрену причу са такса на немире и за све окриве Србе:

– Надали су се да ће моћи да сниме покрете српске војске и полиције и зато сам наредио да их не буде. Али, нећемо разрађивати ратничке стратегије, како то чини Приштина, већ желимо да очувамо мир и стабилност и помогнемо нашем народу.

 

А сценарио изазивања немира очигледно је у Приштини детаљно разрађен јер су, како је Вучић навео, “поново узели и онај глисер којим се Тачи возио по Газиводама”, наводећи да је циљ вероватно да “контролишу језеро, да показују мишиће, или да контролишу тзв. зелени пролаз и спрече улаз робе из Србије ка КиМ”.

У једном тренутку, Вучић, који је све време добијао податке служби о дешавањима на КиМ, открио је да је обавештен о покрету припадника РОСУ и КБС, који су кренули ка јужном делу Митровице:

– Иду великим камионима пуним људи. Ниједан припадник КБС српске националности није позван на посао. За шта се припремају, не знам!

Вучић је рекао да је начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић имао састанак са људима из Кфора, који су се понашали врло коректно и рекли да не сме да долази до инцидената.

Уводна излагања о ситуацији на терену и даљим потезима Београда на састанку Вучића и Срба са КиМ, пратио је и ехо коначног ултиматума премијера тзв. Косова Рамуша Харадинаја, који је у четвртак поручио:

– Таксе ће бити повучене тек кад Србија призна Косово.

 

Вучић је оценио да нас та Харадинајева изјава све доводи у ужасну позицију:

– Али он то није сам смислио, то говори да и неке друге силе стоје иза њега. Нити је он сам смислио да ће рушити власт у Београду, уколико их не признамо. Морамо да се спремимо за дугу и тешку борбу, пошто му независност нећемо признати. Нећемо ни дозволити да нас увуку у било какав вид конфронтације, а они ће то покушавати разноразним провокацијама.

Председник је упозорио да је једини циљ Приштине заузимање севера и да Србе протерају што је могуће пре, па и неразумним економским мерама, али је истовремено замолио наше сународнике са КиМ да се мирним политичким средствима боре за своје интересе.

– Чуо сам да су Срби планирали одређене акције, барикаде, али треба о свему да размислите јер они који желе да нападну Србе траже за то изговор. У четвртак ми је један амбасадор рекао да смо криви јер смо зауставили чланство Приштине у Интерполу. Томе краја нема, али не смемо да се силимо, јер су много јачи од нас – истакао је Вучић.

 

Представници Срба са КиМ пренели су да се на КиМ спрема најгори сценарио – протеривање нашег народа. Они су упозорили да је ситуација у покрајини лоша, да су Срби веома узнемирени, да им прети хуманитарна катастрофа.

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић позвао је да се учини све што је могуће да се спречи поновни егзодус Срба са КиМ.

И други потпредседник Српске листе, Игор Симић, рекао је да је Србима на КиМ тешко и председнику пренео поруке које му стижу од грађана:

– Кажи Вучићу да хоћемо да се бранимо, хоћемо и на барикаде, да бранимо живот, не да нападамо било кога, али га питај шта ако РОСУ крене да нас бије?

Вучић је Србима са КиМ јасно поручио да неће бити остављени на милост и немилост. Он је критиковао ЕУ што у својим саопштењима не помиње разговоре Београда и Приштине, већ искључиво Србије и Косова, као да је реч о сувереним земљама.

– Колико Србија треба да се понизи да би неко био задовољан приступом Београда и сарадњом с Албанцима?

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић оценио је да велике силе попут САД и ЕУ могу притиском да издејствују повлачење одлуке Приштине:

– Очекујем да видим конкретне кораке ових земаља, а не да њихове осуде остану мртво слово на папиру.

ОД ПЕТКА МИРНИ ПРОТЕСТИ

ПОСЛЕ састанка представника Срба са КиМ са Вучићем, председник Српске листе Горан Ракић најавио је да ће од петка, на више локација, бити организовани мирни протести:

– Тражићемо да се спорна одлука Приштине повуче, упутићемо позив и међународној заједници да реагује. Ако се то не догоди до уторка, од тог дана кренућемо у организовање другачијег облика ових протеста.

Ракић је рекао да је и до овог тренутка српски народ био у искушењима, али да је овом неразумном политиком Приштина дотерала цара до дувара.

МИЛОРАД ДОДИК: УГРОЖАВАЈУ РЕГИОН

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је неприхватљиво да Приштина крши све међународне договоре постигнуте у оквиру Цефте и у вези са слободном трговином. Додик је упозорио да ће, уколико Приштину не зауставе “они који су самопроглашеном Косову дали одређени статус “, бити нарушени комплетни регионални односи, не само економски већ и политички.

МИЛОРАД ВУЧЕЛИЋ: СРУШЕНА СУ ОСНОВНА ПРАВА

Одлука приштинских власти, која је погодила и медије, представља рушење елементарних права грађана да буду информисани. Штета коју трпе “Новости” постоји, али је она незнатна у односу на то да је, рецимо, спречено да се митровачкој болници достави кисеоник. Реч је заиста о скандалозном потезу без преседана у новијој историји – изјавио је Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник “Новости”.

ГОРАН ВЕСИЋ: КАЖЊАВАЈУ И АЛБАНЦЕ

ПОСЛЕ тешког пораза који су Тачи и Харадинај доживели приликом гласања за Интерпол, смислили су да треба да ураде нешто како би показали да нису губитници, али повећањем царина они кажњавају и Албанце. Вучић је после седнице Савета за националну безбедност рекао да је очигледно да ова мера има неке друге циљеве – каже Горан Весић, члан Председништва СНС.

И НАСТАВА ПОД ЗНАКОМ ПИТАЊА

РЕКТОР Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић упозорио је у четвртак да би за неколико дана рад Универзитета могао да буде потпуно прекинут.

– Родитељи ме зову и питају да ли можемо да гарантујемо безбедност за њихову децу – рекао је Грбић.

Он је подсетио да је захваљујући подршци и порукама председника и Владе Србије ове године био одличан одзив на Универзитету, те да се на основне студије уписало 1.280 студената, као и да је упис на постдипломске био одличан:

– И то је један од разлога што се врши ова репресија.

Додао је да на Медицинском факултету студирају студенти из Новог Пазара, Тутина и Сјенице, као и из северне Црне Горе.

Директор Студентског центра у Косовској Митровици Јово Поповић навео је да би резерве хране за студенте могле да нестану за седам дана.

Председник Србије Александар Вучић замолио је професоре у Митровици да у овом тренутку буду уз своје студенте:

– Обавестите све професоре које држава плаћају да сада морају да буду ревноснији него икада и да више времена проводе са студентима, да остану читаву седмицу, а не да се град испразни од четвртка до недеље.

 

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here