Srbima ne daju čak ni kiseonik!

Podelite:

NA Kosovu i Metohiji pale lomače za robu iz Srbije, kao što su nacisti na lomači spaljivali jevrejske knjige. Na delu je najgora vrsta nacizma, kojim se neki ljudi ponose. Čak su nam i kiseonik za bolnicu u Kosovskoj Mitrovici zaustavili. I albanske trupe iz baza “Belvedere” i “Vrelo” krenule su ka severu, smestile su se na samo tri minuta od Kosovske Mitrovice, ali smo dobili informacije da je Kfor spreman da ih zaustavi ako pokušaju da uđu u grad.

Ovim alarmantnim porukama predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je sastanak u četvrtak sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, dan nakon besmislene odmazde Prištine, koja je podigla takse na srpsku robu za sto odsto i pogazila sve važeće ugovore sa EU.

Šef države je otkrio da iza svega očigledno stoji plan pojedinih faktora da izazovu incidente, okrenu priču sa taksa na nemire i za sve okrive Srbe:

– Nadali su se da će moći da snime pokrete srpske vojske i policije i zato sam naredio da ih ne bude. Ali, nećemo razrađivati ratničke strategije, kako to čini Priština, već želimo da očuvamo mir i stabilnost i pomognemo našem narodu.

 

A scenario izazivanja nemira očigledno je u Prištini detaljno razrađen jer su, kako je Vučić naveo, “ponovo uzeli i onaj gliser kojim se Tači vozio po Gazivodama”, navodeći da je cilj verovatno da “kontrolišu jezero, da pokazuju mišiće, ili da kontrolišu tzv. zeleni prolaz i spreče ulaz robe iz Srbije ka KiM”.

U jednom trenutku, Vučić, koji je sve vreme dobijao podatke službi o dešavanjima na KiM, otkrio je da je obavešten o pokretu pripadnika ROSU i KBS, koji su krenuli ka južnom delu Mitrovice:

– Idu velikim kamionima punim ljudi. Nijedan pripadnik KBS srpske nacionalnosti nije pozvan na posao. Za šta se pripremaju, ne znam!

Vučić je rekao da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović imao sastanak sa ljudima iz Kfora, koji su se ponašali vrlo korektno i rekli da ne sme da dolazi do incidenata.

Uvodna izlaganja o situaciji na terenu i daljim potezima Beograda na sastanku Vučića i Srba sa KiM, pratio je i eho konačnog ultimatuma premijera tzv. Kosova Ramuša Haradinaja, koji je u četvrtak poručio:

– Takse će biti povučene tek kad Srbija prizna Kosovo.

 

Vučić je ocenio da nas ta Haradinajeva izjava sve dovodi u užasnu poziciju:

– Ali on to nije sam smislio, to govori da i neke druge sile stoje iza njega. Niti je on sam smislio da će rušiti vlast u Beogradu, ukoliko ih ne priznamo. Moramo da se spremimo za dugu i tešku borbu, pošto mu nezavisnost nećemo priznati. Nećemo ni dozvoliti da nas uvuku u bilo kakav vid konfrontacije, a oni će to pokušavati raznoraznim provokacijama.

Predsednik je upozorio da je jedini cilj Prištine zauzimanje severa i da Srbe proteraju što je moguće pre, pa i nerazumnim ekonomskim merama, ali je istovremeno zamolio naše sunarodnike sa KiM da se mirnim političkim sredstvima bore za svoje interese.

– Čuo sam da su Srbi planirali određene akcije, barikade, ali treba o svemu da razmislite jer oni koji žele da napadnu Srbe traže za to izgovor. U četvrtak mi je jedan ambasador rekao da smo krivi jer smo zaustavili članstvo Prištine u Interpolu. Tome kraja nema, ali ne smemo da se silimo, jer su mnogo jači od nas – istakao je Vučić.

 

Predstavnici Srba sa KiM preneli su da se na KiM sprema najgori scenario – proterivanje našeg naroda. Oni su upozorili da je situacija u pokrajini loša, da su Srbi veoma uznemireni, da im preti humanitarna katastrofa.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić pozvao je da se učini sve što je moguće da se spreči ponovni egzodus Srba sa KiM.

I drugi potpredsednik Srpske liste, Igor Simić, rekao je da je Srbima na KiM teško i predsedniku preneo poruke koje mu stižu od građana:

– Kaži Vučiću da hoćemo da se branimo, hoćemo i na barikade, da branimo život, ne da napadamo bilo koga, ali ga pitaj šta ako ROSU krene da nas bije?

Vučić je Srbima sa KiM jasno poručio da neće biti ostavljeni na milost i nemilost. On je kritikovao EU što u svojim saopštenjima ne pominje razgovore Beograda i Prištine, već isključivo Srbije i Kosova, kao da je reč o suverenim zemljama.

– Koliko Srbija treba da se ponizi da bi neko bio zadovoljan pristupom Beograda i saradnjom s Albancima?

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da velike sile poput SAD i EU mogu pritiskom da izdejstvuju povlačenje odluke Prištine:

– Očekujem da vidim konkretne korake ovih zemalja, a ne da njihove osude ostanu mrtvo slovo na papiru.

OD PETKA MIRNI PROTESTI

POSLE sastanka predstavnika Srba sa KiM sa Vučićem, predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da će od petka, na više lokacija, biti organizovani mirni protesti:

– Tražićemo da se sporna odluka Prištine povuče, uputićemo poziv i međunarodnoj zajednici da reaguje. Ako se to ne dogodi do utorka, od tog dana krenućemo u organizovanje drugačijeg oblika ovih protesta.

Rakić je rekao da je i do ovog trenutka srpski narod bio u iskušenjima, ali da je ovom nerazumnom politikom Priština doterala cara do duvara.

MILORAD DODIK: UGROŽAVAJU REGION

PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je neprihvatljivo da Priština krši sve međunarodne dogovore postignute u okviru Cefte i u vezi sa slobodnom trgovinom. Dodik je upozorio da će, ukoliko Prištinu ne zaustave “oni koji su samoproglašenom Kosovu dali određeni status “, biti narušeni kompletni regionalni odnosi, ne samo ekonomski već i politički.

MILORAD VUČELIĆ: SRUŠENA SU OSNOVNA PRAVA

Odluka prištinskih vlasti, koja je pogodila i medije, predstavlja rušenje elementarnih prava građana da budu informisani. Šteta koju trpe “Novosti” postoji, ali je ona neznatna u odnosu na to da je, recimo, sprečeno da se mitrovačkoj bolnici dostavi kiseonik. Reč je zaista o skandaloznom potezu bez presedana u novijoj istoriji – izjavio je Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik “Novosti”.

GORAN VESIĆ: KAŽNJAVAJU I ALBANCE

POSLE teškog poraza koji su Tači i Haradinaj doživeli prilikom glasanja za Interpol, smislili su da treba da urade nešto kako bi pokazali da nisu gubitnici, ali povećanjem carina oni kažnjavaju i Albance. Vučić je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da je očigledno da ova mera ima neke druge ciljeve – kaže Goran Vesić, član Predsedništva SNS.

I NASTAVA POD ZNAKOM PITANJA

REKTOR Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić upozorio je u četvrtak da bi za nekoliko dana rad Univerziteta mogao da bude potpuno prekinut.

– Roditelji me zovu i pitaju da li možemo da garantujemo bezbednost za njihovu decu – rekao je Grbić.

On je podsetio da je zahvaljujući podršci i porukama predsednika i Vlade Srbije ove godine bio odličan odziv na Univerzitetu, te da se na osnovne studije upisalo 1.280 studenata, kao i da je upis na postdiplomske bio odličan:

– I to je jedan od razloga što se vrši ova represija.

Dodao je da na Medicinskom fakultetu studiraju studenti iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice, kao i iz severne Crne Gore.

Direktor Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici Jovo Popović naveo je da bi rezerve hrane za studente mogle da nestanu za sedam dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je profesore u Mitrovici da u ovom trenutku budu uz svoje studente:

– Obavestite sve profesore koje država plaćaju da sada moraju da budu revnosniji nego ikada i da više vremena provode sa studentima, da ostanu čitavu sedmicu, a ne da se grad isprazni od četvrtka do nedelje.

 

Novosti

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here