Србин који је претио Хитлеру: Своју храброст је платио главом

Поделите:

Светолик Драгачевац је први Србин који се јавно супротставио Адолфу Хитлеру шаљући му 25. марта 1941. године телеграм и писмо оштре садржине.

Немачки војници 9. априла 1941. године, после уласка у Параћин, ухапсили су Драгачевца, кога је потказао локални фолксдојчер, и отпремиле у злогласни логор Маутхаузен, где је убијен 1942. године.

Драгачевац је 25. марта 1941. године, на дан потписивања споразума о приступању Тројном пакту, Хитлеру послао телеграм веома оштре садржине, али и писмо.

Телеграм у Берлин стиже 1. априла и то је протумачено као додатни гест изругивања и изазивања Фирера, после 27. марта и обарања владе Драгише Цветковића.

Немачки војници су 9. априла 1941. године ушли у Параћин, Драгачевац је био спреман, није хтео да бежи из града на Црници, одмах је ухапшен и спроведен у Грац, па у Маутхаузен.

– У документима сачуваним у Завичајном музеју Параћина стоји да је Драгачевац уз музику прославио слање писма. Музиканти су му свирали и понављали рефрен “Хитлер обрао бостан”.

За то време у Берлин је стигла вест о свргавању владе и одбацивању Тројног пакта. Фирер је наредио напад на Југославију – прича кустос археолог Александар Срндаковић.

Kада је Драгачевац желео да пошаље телеграм Хитлеру, службеник параћинске поште, када је видео адресу “Берлин – Адолф Хитлер”, те прочитао садржај, одбио је да га прими. Драгачевац је инсистирао да се пошаље телеграм, што је службеник на крају прихватио.

Alo

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here