Србин који живи у ИЗРАЕЛУ: Рекли су нам да се не удаљавамо ни 15 СЕKУНДИ ОД СKЛОНИШТА, сви смо у ишчекивању шта ће бити

Поделите:

Протекла два дана Хамас је испалио више од 400 ракета на израелска насеља и тако спровео највећи напад још од 2014. године. У нападу на израелске територије је погинула једна особа у граду Ашкелону, а многи људи су били приморани да побегну у склоништа и да се не удаљавају од њих.

 

Горан Мекић, Србин који од 1993. године живи свега 4,5 километара од Појаса Газе, испричао је за “Блиц” колико је напета ситуација јуче била. Иако је синоћ постигнуто примирје, и даље је веома неизвестан живот у Израелу, а нарочито у територијама близу границе са палестинском територијом.

Сви смо у ишчекивању шта ће бити. Хамас сам одлучује о прекиду ватре, а у истом даху објављује да ће Израел зажалити ако настави да напада положаје Хамаса и исламског џихада и терористи су најавили да ће гађати Тел Авив, Јавне… Погодили су кућу у месту Натив Асара. И једна њихова ракета је пала у обданиште… Добили смо инструкције да се не удаљавамо ни 15 секунди од склоништа. Јуче и током ноћи је било тешко. припадници Хамаса су испалили око 400 ракета на Израел. Погодили су аутобус, вероватно навођеном ракетом. Погодили су куће у Сдероту и Ашкелону. У Ашкелону је погинула једна особа. Школе и вртићи су били затворени данас. Они који нису морали да иду на посао остали су у кућама или у местима која имају склоништа – рекао је он.

Goran Mekić

Према његовим речима, израелска страна повећава број војника у овој области и многи су добили позив за мобилизацију.

– Одговор Израела на примирије је да остављају себи слободу да делују уколико процене да постоји потреба за то. Е сад, шта ће бити и даље још нико не зна – рекао је Мекић.

Иначе, Мекић је отац четворо деце, а дошао је у Израел, где живи у кибуцу Магену од августа 1993. године.

У међувремену су медији пренели да су израелски војници ухапсили шесторицу Палестинаца под оптужбама да су учествовали у терористичким активностима током ноћи на Западној обали, саопштило је јутрос израелско министарство одбране. Ухапшени су пребачени на испитивање у израелску безбедносну агенцију (Шабак).

У питању је била једна од највећих ескалација још од рата између Хамаса и Израела 2014. године. Најмање шест Палестинаца, пет припадника Хамаса и један цивил, погинуло је у Појасу Газе и у Израелу од почетка најновијих сукоба.

Ипак, палестинске милитантне групе у Појасу Газе прихватиле су у уторак прекид ватре, уз посредовање Египта, са циљем окончања сукоба са Израелом.

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here