Српска црква на мукама због свађа, православље озбиљно уздрмано

Поделите:

Врх СПЦ следеће недеље већа о општем расколу који прети православљу и бира да ли стаје уз Русе или Грке!

У уторак ће у Београду бити одржана Седница Светог архијерејског синода Српске православне цркве, а како сазнајемо, једна од тема свакако ће бити православни рат који букти на релацији Москва-Цариград, а који се и те како тиче и нас.

Руска црква предвођена патријархом Kирилом, подсећамо, прекинула је дипломатске односе са Цариградском патријаршијом због одлуке васељенског патријарха да у Украјину пошаље два изасланика који би требало да припреме терен за аутокефалност непризнате Украјинске православне цркве. Будући да би се евентуално признање УПЦ одразило и на СПЦ, те могло довести до признања и Црногорске православне цркве и Македонске православне цркве, ова тема је горућа за нас и, према речима извора блиског врху СПЦ, о њој ће бити речи на Синоду.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић подсећа да је патријарх Павле некада мирио Московску и Васељенску патријаршију, али наводи да актуелни патријарх Иринеј тренутно нема ни такву моћ, ни могућност, те да ће СПЦ морати да се приклони некој страни, што, по његовом мишљењу, неће ићи лако.

– Патријарх Павле је тада био најстарији патријарх у православном свету и као такав је имао ауторитет. Знамо да је наш патријарх Иринеј сада слао писмо и апеловао да се не признаје аутокефалност Украјинске цркви. првенствено јер би то отворило пут и шансу да аутокефалност добију и МПЦ и ЦПЦ. У случају да Цариград прогласи аутокефалност Украјинске цркве, што је, по мом мишљењу, готова ствар, те није питање да ли ће, него када ће, питање је да ли ће се можда српски патријарх придружити московском и изостављати у молитвама и спомињање цариградског патријарха Вартоломеја, што је већ урадио московски патријарх – каже на почетку Ђеновић.

– Kада је на Kриту био Свеправославни сабор недавно, Москва није учествовала, а ми јесмо, јесте да је то било на једвите јаде, али смо отишли тамо. Можда би патријарх подржао московског патријарха да одлучује сам, али ми имамо и епископе који су школовани у Русији, а имамо и оне којима је Грчка много ближа, а цариградски патријарх је увек биран из Грчке православне цркве и сви су везани за Грчку. Велико је питање која ће струја код нас да победи јер имао јасно прогрчке и проруске снаге у Сабору и Синоду СПЦ – објашњава Ђеновић.

Тема и догађаји у Милешевској епархији

Kако сазнајемо, овој седници Синода, бар у једном делу, присуствоваће умировљени и актуелни епископ милешевски Филарет и Атанасије Ракита, који ће се после сукоба који се десио летос први пут срести очи у очи и пред црквеном владом испричати своје верзије немилог догађаја.

 

alo

Поделите:

1 коментар

  1. Ako se potpuno opredelimo ka ruskoj i izadjemo iz usrojstva Carigrada, SPC će izgubiti Hilandar, zato je jako dobro da legalizujemo obe struje. Da postoji i ruska struja ali i ona manja grčka, a monasi u Hilandaru, ma kako se lično osećali, moraće da i dalje pripadaju carigradskoj patrijaršiji i da se mole za patrijarha Vertolomeja da ih ne bi izbacili kao pre deceniju monahe iz Esfimgena. Oni i još par manastira po Srbiji nek ostanu u nekoj progrčko autonomiji, a ostali mogu u rusku struju.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here