Srpska desnica pokrenula inicijativu da se 5. oktobar proglasi „Danom Milunke Savić“

Podelite:

Srpska desnica na čelu sa predsednikom Mišom Vacić, pokrenula je danas inicijativu  da se 5. oktobar proglasi „Danom Milunke Savić“, a u cilju ispravljanja velike istorijske nepravde koju je nebrigom naše društvo nanelo naredniku Milunki Savić, najvećoj heroini Velikoga rata, ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja.

Foto: srpskadesnica.rs
Foto: srpskadesnica.rs

Pored predsednika Srpske desnice okupljenim građanima i medijima obratili su se i  dr Đorđe Minkov unuk Milunke Savić, i bivši ministar kulture gospodin Bratislav Braca Petković, autor teksta po kojem je rađena predstava “Legija časti – Milunka Savić“.

„Milunka Savić je rođena na Vidovdan, ali kako je u svesti našeg naroda Vidovdan kao praznik vezan pre svega za Svetog mučenika Kneza Lazara i Kosovski Boj, smatrali smo da je 5. oktobar kao datum smrti heroine Milunke Savić znatno pogodniji.  U prilog bih naveo da se u Jošaničkoj banji prethodnih par godina u periodu oko 5. oktobra održavaju ,,Dani Milunke Savić“, manifestacija koja je još uvek lokalnog karaktera. Ovu inicijativu Srpska desnica  vidi kao logičan nastavak svih onih zalaganja koja  od 2013. godine nastoje da isprave nepravdu kojom su lik i delo srpske Jovanke Orleanke bezrazložno skrajnuti, iz našeg kolektivnog sećanja.“ , istakao je Miša Vacić, obraćajući se prisutnima koji su došli na Novo groblje, da odaju počast Milunki Savić. „Smatramo da je vreme da podsetimo, kako naš narod tako i čitav svet, da je Milunka jedna od najvećih  kćeri našega naroda, a da je Srbije zemlja u kojoj herojska dela više nikada neće biti zaboravljena. U godinama koje dolaze verujemo da će „Dan Milunke Savić“ sve postojeće simbole 5. oktobra gurnuti na marginu, što bi po nama bila pobeda onih istinskih vrednosti našeg naroda. „

Foto: srpskadesnica.rs
Foto: srpskadesnica.rs

Podsećamo da su u  novembru 2013. uz najviše državne i vojne počasti, posmtrni ostaci legendarne Milunke Savić sahranjeni u Aleji velikana na Novom groblju.

Srpska desnica predlaže da se na državnom nivou 5. oktobar proglasi „Danom Milunke Savić“, te da se na taj dan, bogatim kulturno – umetničkim i edukativnim programom, podsetimo svih onih vanvremenskih vrednosti koje najodlikovanija žena u istoriji ratovanja predstavlja.

Foto: srpskadesnica.rs
Foto: srpskadesnica.rs

Pokrenuli smo inicijativu da u svim školama u Srbiji svakog 5. oktobra prvi čas bude posvećen Milunki Savić. Takođe, predlaženo je da sve informativne emisije Javnog servisa svakog 5. oktobra počinju prilogom o životu i delu Milunke Savić, a  da se u terminu posle najgledanije informativne emisije upriliči i emituje dramsko – dokumentarni program posvećen našoj najvećoj heroini.

Srpska desnica se zalaže i da  da se na aerodromima u Beogradu i Nišu svakog 5. oktobra istakne sledeći natpis na više stranih jezika: Dobro došli u zemlju  Milunke Savić, najveće heroine Velikoga rata, kao i da se Dan Milunke Savić obeležava širom Srbije prigodnim programom kao što su predstave, književne večeri, tribine i slično.

Foto: srpskadesnica.rs
Foto: srpskadesnica.rs

Inicijativa je pokrenuta da se i u  svim postojećim Kulturnim centrima Srbije u inostranstvu upriliči program dostojan velikog imena Milunke Savić.  Predlog je da bi program Kulturnog centra Srbije u Parizu mogao biti upriličen u saradnji sa institucijama Francuske Republike, jer je Milunka Savić jedina je žena na svetu koja je odlikovana francuskim oredenom Ratni krst sa zlatnom palmom.

Takođe, smatramo da u Beogradu, srpskoj prestonici bi trebalo da se postavi spomenik naredniku Milunki Savić.

Predstavnici Srpske desnice zvaničnim putem su uputili inicijativu o Danu Milunke Savić Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, Premijeru Ani Brnabić, Ministarstvu prosvete i Ministarstvu kulture.

Foto: srpskadesnica.rs
Foto: srpskadesnica.rs

Srpska desnica pokrenuće prikupljanje potpisa za uspostavljanje „Dana Milunke Savić“, a o svim pojedinostima blagovremeno ćemo, narednih dana, obavestiti građane.

Danas je Beograd osvanuo sa plakatima na kojima se nalazi naš heroj Milunka Savić.

Kako i zaslužuje.

Nacionalist

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here